U programu slobodnih aktivnosti koje đaci od petog do osmog razreda biraju od ove godine nalazi se i Filozofija sa decom, a ova aktivnost je na spisku za učenike sedmog i osmog razreda.

Inače, slobodne aktivnosti koje je pripremio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja podeljene su u dve grupe. U prvoj su programi namenjeni učenicima petog i šestog razreda, a u drugoj oni za đake sedmog i osmog razreda.

Tako petaci i šestaci mogu da biraju sledeće aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. 

U drugoj grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost.  Međutim, stručna društva su za petake i šestake pripremila i Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu, a za učenike sedmog i osmog aktivnost – Filozofija sa decom.

 „Programi slobodnih nastavnih aktivnosti su koncipirani da favorizuju aktivnost učenika, služe za povezivanje njihovog školskog i vanškolskog iskustva, učenje putem rešavanja problema, saradnju, timski rad, kao i upotrebu savremenih tehnologija u obrazovne svrhe“, kažu za „Novosti“ u Ministarstvu prosvete. 

Procedura po kojoj đaci biraju neku od aktivnosti podrazumeva da škola ponudi spisak, učenici i roditelji se pre izbora upoznaju sa ponuđenim programima. Ovi programi se realizuju kombinovanjem različitih tehnika rada sa učenicima, kao što su prezentacije, demonstracije, studije slučaja, simulacije, igranje uloga, debate u malim grupama, rad na projektima, gledanje i analiza video-priloga, kreativne radionice, povezivanje sa vršnjacima iz drugih škola ili država, gostovanje stručnjaka, posete raznim dešavanjima… 

S druge strane, učenici i roditelji smatraju da slobodne aktivnosti samo povećavaju broj časova koje deca imaju dnevno, a da je njihov učinak – mali. Učenici najčešće biraju aktivnosti za koje procene da su lagane i da ne zahtevaju mnogo učenja. Takođe, često se čuje da slobodne aktivnosti služe da se nastavnicima koji nemaju normu na taj način doda broj časova potreban za punu platu.

Možda Vam se svidi i