Vučić je za TV B92 rekao da će Srbija imati dovoljno ulja, pšenice, kukuruza i brašna za sebe i region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o ratu u Ukrajini, krizi koja je nastala zbog invazije Rusije na ovu evropsku zemlju i drugim aktuelnim temama iz zemlje, regiona i sveta. On je najavio da će država doneti odluke koje bi osigurala snabdevenost gorivom bez većeg skoka cene.

Naveo je da je Vlada Srbije pripremila odluku o izuzimanja carina na uvoz energenata „iz trećih zemalja“. „To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja, ukoliko je budemo uvozili“, rekao je Vučić.

Naveo je da je odluka vlade doneta uoči sutrašnjeg izjašnjavanja u EU o uvozu energenata iz Rusije. Dodao je da u EU postoje različiti stavovi o sankcijama na gas i naftu, te da EU 40 odsto svojih potreba za gasom i 30 odsto potreba za naftom obezbeđuje iz Rusije. 

Ako zabrane uvoz svih energenata sa teritorije Rusije, znači da smo mi u problemu, jer mi nemamo kud i ne mogu gas i nafta da padnu s neba„, izjavio je.  Podsetio je da 40 odsto potreba EU pokriva sa gasom iz Rusije, a naftom 30 procenata. Podsetio je da je zato vlada pripremila odluku u vezi uvoza energenata iz trećih zemalja. Prema njegovim rečima, pripremljena je odluka da poljoprivrednicima na pumpama NIS-a u narednih mesec i po dana bude subvencionisano gorivo.

– Ne može gas sa neba da vam padne. Doneli smo konkretnu odluku Vlade, a to je dopuna odluka i smanjenje cariskih dažbina u 2022. godini. To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja ako budemo uvozili. Cena evrodizela danas je 179 dinara u maloprodaji. Sutra ujutru u veleprodaji će biti 193. Svi koji prodaju po ovoj ceni gube novac. To znači da NIS gubi novac, ali male pumpe ne mogu da izdrže i to je čistih 14 dinara u gubitku. Sutra će Vlada doneti odluku da marža bude šest dinara. To je 199 dinara po sutrašnjoj ceni, na pumpama, što obezbeđuje dobru snabdevenost. Takođe, odlučili smo da imamo pravo indeksacije kada dođe do poremećaja. Država plaća 20 odsto od ukupne akcize da bi mogla da stabilizuje cene i da ne idemo u preveliku inflaciju – objašnjava predsednik.

Time bi, kaže cena evrodizela bila 181 dinar, što bi bilo za samo dva dinara veća nego sada. Vučić je pojasnio da ne može lako da se nadoknadi 40 odsto gasa za EU koji dolazi iz Rusije, kao i 30 odsto nafte.

Takođe se donosi odluka, najavio je, da za poljoprivrednike država subvencioniše, da cena na NIS-ovim pumpama za njih ostane 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

Beta

Možda Vam se svidi i