Od 1. januara fiskalne kase biće i na pijacama. Koji prodavci će imati tu obavezu?

Od strane Ozon
0 komentar

Za pijačne prodavce primena novog zakona o fiskalizaciji trebalo bi da počne 1. januara 2023. godine. Iako je primena fiskalizacija počela još u maju 2022. godine, pijačni prodavci su bili izuzeti iz ovog zakona sve do početka sledeće godine.

Kako kažu iz Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ od Ministarstva nemaju još nikakvu preciznu informaciju vezanu za ovo pitanje.

Početak primene novog zakona o fiskalizaciji počeo je 1. maja i njime je predviđeno da su svi obveznici u obavezi da koriste nove fiskalne kase. Prvobitno ovim zakonom je bilo predviđeno da svi pijačni prodavci moraju da imaju fiskalne kase, što je nakon višednevnih protesta odloženo za 1. januar naredne godine, kako bi bio ostavljen prostor pregovorima.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ Savo Duvnjak za „Blic Biznis“ rekao je da se povodom ovog pitanja Ministarstvo finansija još uvek nije oglasilo i da još uvek nemaju precizne informacije kada reč o pitanju fiskalizacije pijačnih prodavaca.

– Na bazi internih istraživanja, koja se sprovode najmanje dva puta godišnje na reprezentativnom uzorku preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama, procenjujemo da na pijacama u Srbiji posluje oko 10 hiljada preduzetnika. Takođe se procenjuje da je oko 30 odsto preduzetnika koji posluju na pijacama izdavalo kupcima fiskalne račune i pre donošenja novog Zakona o fiskalizaciji. To su prvenstveno vlasnici trgovačkih ili zanatskih radnji (pekare, mesare, ribarnice i sl.) koji zakupljuju poslovne prostore.

– Oko 70 odsto onih koji su takođe obuhvaćeni Zakonom o fiskalizaciji uglavnom rade na tezgama, na robnim i mešovitim pijacama. Reč je o preduzetnicima koji su u Agenciji za privredne registre uglavnom registrovani na šifre: 47.81 (trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima natezgama i pijacama); 47.82 (trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom natezgama i pijacama) i 47.89 (trgovina na malo ostalom robom na tezgama i pijacama).

Izvor: kamatica.com

Možda Vam se svidi i