Novembarski dani: Deca Osnovne škole u Martincima učila o poreklu prezimena u selu

Od strane Ozon
0 komentar

OZON Media | Sremska Mitrovica Vesti

U organizaciji Osnovne škole u Martincima i Mesne zjednice Martinci, realizovala je vannastavna aktivnost u prostorijama Mesne zajednice u Martincima sa decom školskog uzrasta „Šta znamo o prezimenima u selu Martinci, kada i odakle su naseljene porodice “.

Deca IV razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Martincima, zajedno sa učiteljicom Jasminkom Mitrović i sekretarom Mesne zajednice Ivanom Božić, uz učenje o istoriji sela i deca su dala doprinos kroz istraživanje i radove koje su čitali tokom radionice.

Ivana Božić je objasnila da je saradnja škole i Mesne uajednice, važna. Danas se u prostoriji mesne zajednice govorilo o porodici, njenom kulturnom nasleđu i o poreklu prezimena, rekla je Božić.

Božić je deci prenela istorijske činjenice koje su obeležile selo Martinci. Od kada se dosaljava u ovaj deo Srema, koje su porodice doseljene u 18. veku, a koje su se doselile nakon tog perioda. Govorilo se o Krsnim slavama koje porodice slave u Martncima. Deci su približeni pojmovi  i značaj porodice i prezimena u sredini u kojoj žive. Deca su upoznata su sa doseljavanjem u selo Martinci i odakle potiču njihova prezimena.

Biti učiteljica na selu pravi je izazov, pogotovo tamo gde dece ima manje nego u gradskim sredinama. Ali upravo u takvim sredinama đaci dolaze redovno na nastavu ali i vole vannastavne aktivnosti. Tako je i u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Martincima.

Učiteljica Jasminka Mitrović decu je pripremila za ovu radionicu, dobili su zadatak da napišu rad o poreklu njihovog prezimena. Deca, njih 22 su uradili istraživanje i tokom ove vannastavne aktivnosti pročitali svoje radove.

Ovo nije ništa novo u našoj školi, imamo raznih vannastavnih aktivnosti na koje učenici rado dolaze. Danas smo imali zadatak da naučimo o poreklu porodice ali i da deca napišu ono što su čuli u svojoj porodici ili sami istraživali. Svi su uradili odlične radove. Kako su ovo deca uzrasta oko 10 godina, dodali smo i ugru, pa su deca i crtala na ovu temu, objašnjava učiteljica Jasminka.

Znajući prednosti induvidualnog sa decom, učiteljici Jasminki Mitrović nije teško da organizuje redovno ovakve i slične sadržaje za učenike.

U školi redovno imamo vannastavne aktivnosti, koja deca vole i redovno prate. U Martincima koristimo prostorije Mesne zajednice, koja nam uvek izlazi u susret i aktivno se angažuje u radu sa decom. Danas u Martincima, sa nama je bila i mala novinarka koja će uraditi prilog za školske novine koje se pripremaju i izdaju u Martincima. U školama na selima je nekako drugačije, mirnije i lepše. Deca su navikla da poštuju nastavnike, da se lepo jave, a nekad je samo to dovoljno da vam ulepša dan – dodaje ona.

Ivana Božić, sekretar Mesne zajednice, kaže da je današnja vannastavna aktivnost nastavak lepe i edukativne teme za decu Martinaca. Deci poručuje da treba da čuvaju svoje poreklo i koliko god je moguće ulažu u svoje znanje i rodno mesto kako bi tu jednog dana i ostali.

I ranije je bilo zanimljivih radionaca u Mesnoj zajednici Martinci, prethodna je bila na temu venčanja, pa je učenje o poreklu prezimena dobar nastavak u edukaciji dece.

Izdvojiću jedno koje je na decu ali i na nas ostavilo pozitivan utisak. Vaspitačica Jovanović je za decu Martinaca organizovala jedno malo, pravo venčanje. Deca su učila o venčanju i kako se ono realizuje. Imali smo sve rekvizite, pa čak i venčanicu. Deca su kroz igru naučila i ovaj važan deo porodice.

Vannastavna aktivnost u Martincima je organizovana u okviru manifestacije „Novembarski dani“, u prostorijama Mesne zajednice Martinci i kako kažu, već se priprema sledeća tema. Iz Mesne zajednice dodaju da je sa raditi sa decom uvek zabavno i da su za učenike njihove prostorije uvek otvorene. Ovo je dobra saradnja, jer deca više uče, manje su za kompjuterima i više se druže.

Možda Vam se svidi i