Novčana pomoć: Svi mladi treba ponovo da se prijave

Od strane Ozon
0 komentar

Ko se prijavljivao ranije, mora sad ponovo.

Dodela novčane pomoći osobama od 16 do 29 godina počinje 1. i trajaće do 15. decembra, dok bi isplata trebalo da krene mesec dana kasnije.

Dodela novčane pomoći mladima u Srbiji od 5.000 dinara počinje 1. i trajaće do 15. decembra.

Novčana pomoć se dodeljuje ljudima starosti od 16 do 29 godina koji su državljani Srbije, imaju prebivalište na teritoriji zemlje i važeću ličnu kartu na dan prijave.

To znači da su osobe koje su napunile 16 ili i dalje imaju 29 godina na dan stupanja na snagu zakona koji reguliše ovo pitanje – 20. novembar, imaju pravo na ovu pomoć.

Prijavu moraju da popune svi, bez obzira da li su se ranije prijavljivali ili ne, što je novina u odnosu na prethodni put.

Od ovog pravila izuzeti su „primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija“ kojim se novčana pomoć uplaćuje bez podnošenja prijave.

Zakonu o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć, koji je stupio na snagu 20. novembra, piše da se ova pomoć pruža „u cilju ublažavanja posledica krize izazvane poremećajima na svetskom tržištu“.

Kako se prijaviti za pomoć?

Prilikom prijave za pomoć na sajtu Uprave za trezor potrebno je uneti jedinstveni matični broj građana (JMBG), broj lične karte i ime banke.

Unošenjem ovih osnovnih podataka prijava će biti zavedena, a njen status će tu moći i da se proveri.

Osobe koje nemaju tekući račun prilikom prijave biraju banku gde će podići novac – u njoj će Ministarstvo finansija otvoriti poseban namenski račun za uplatu pomoći.

Maloletnici mogu samostalno podići novac sa računa, „izuzev ako postoji drugi razlog osim maloletstva za poslovnu nesposobnost tog lica“, kada ih „zastupa roditelj, staratelj ili zakonski zastupnik“.

Možda Vam se svidi i