Najmanju i najskuplju papriku uzgajaju u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Visoke temperature pogoduju uzgoju nekih kultura, a posebno, kažu ratari – ljutim papričicama.

U Nikincima kod Rume, porodica Ranitović, pored najljuće, uzgaja i najmanju i najskuplju papriku na svetu.

„Mama čilija“ kako je nazivaju, potiče iz Južne Amerike, sporo niče i raste, a pun rod dostiže samo na visokim temperaturama. Plod veličine 6 milimetara ima najviše pola grama.

– Najmanja paprika na svetu se zove ‘aj čarapita’, inače je i najskuplja, na svetskom tržištu, njena cena, kilogram suve ide čak i do 20.000 evra. Lako se gaji kod nas, nema nikakvih problema, samo što je toliko sitna, mnogo vremena oduzima i vrlo je zamorno brati ih –  kaže Svetlana Gligorić Ranitović 

Foto Facebook Svetlana Gligorić Ranitović 

Svetlana je seme, na početku, nabavljala u inostranstvu a najveća investicija bio je plastenik. Ove biljke su otporne na bolesti, ne prskaju se hemijom, samo traže mnogo toplote i vode.

– Ljute papričice gajim četiri, pet godina, odlučila sam se za to jer nešto treba raditi, nema ih puno u Srbiji, mali broj ih gaji i što su vrlo interesantne, stalno imate tu igru boja, igru oblika, ljutine, možete mnogo da uradite sa njima, možete i da zaradite. Imam preko 80 različitih vrsta, to jesu biljke iz toplih krajeva, iz Brazila, iz Meksika, ali uspevaju i kod nas – kaže Svetlana.

U Sremu raste i „karolina riper“, najljuća papričica na svetu koja ima oko dva miliona skovila, 100 puta više od domaćih feferona.

Ovi plodovi su zdravi, ali samo kada se koriste u malim količinama. Beru se do oktobra, a zimu najčešće dočekaju u teglicama.

Autor rts.rs

Možda Vam se svidi i