Najlakši put do sticanja znanja i plaćene prakse

Od strane Ozon
0 komentar

Program „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse”, koji omogućava mladim, nezaposlenim ljudima uzrasta do 30 godina, da se povežu sa poslodavcima i steknu plaćenu praksu  predstavljen je u danas Šapcu.

Brojke govore da je u Srbiji danas čak 234.000 mladih koji su ovakvom statusu. Oni su u nezavidnom položaju na tržištu rada I u riziku od dugoročne nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Istovremeno, primetan je i deficit radne snage, pogotovo sa završenom srednjom školom. Stopa nezaposlenosti mladog stanovništva povećana je za 0,9 p. p. i u trećem kvartalu 2021. iznosila je 23,1%. Tzv. NEET stopa, odnosno udeo mladih uzrasta od 15 do 24 godine koji niti rade niti su u procesu obrazovanja, u ukupnoj populaciji mladih u istom periodu iznosila je 18,1%, što u odnosu na drugi kvartal te godine predstavlja povećanje od 3,8%.

– Program “Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse” pokrenuo je UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i uz stručnu podršku i partnerstvo sa NAPOR-om i Gi Group-om, da bi se pružila podrška mladima koji  nisu ni u sistemu obrazovanja, ni radnom odnosu niti pohađaju neku vrstu obrazovnog kursa da  pronađu adekvatno zaposlenje i povežu se sa potencijalnim poslodavcima. Cilj projekta je da se kroz program radnih praksi podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada, a da kompanijama poslodavcima omogući pristup bazi kadidata spremnih za praksu – rekao je Marko Rakić, Službenik za razvoj mladih i adolescenata, UNICEF.

Na događaju je predstavljen program i metodologija, dosadašnji ostvareni rezultati, radna praksa iz ugla poslodavca, kao i platforma Biram uspeh koja je pokrenuta kako bi mladima obezbedila lakši pristup tržištu rada kroz edukaciju. Više informacija o programu, uslovima učešća i kome je namenjen možete saznati na platformi biramuspeh.com. Događaju su prisustvovali predstavnici Unicefa u Srbiji, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici Gi Group-e, ali i predstavnici poslodavaca, pružaoca prakse.

Možda Vam se svidi i