Najčešće se kupuju automobili po ceni od 3.000 do 5.000 evra

Od strane Ozon
0 komentar

Prema podacima sajta Polovni automobili, pri kupovini vozila najznačajniju ulogu ima cena. Najveća potražnja je za onima cenovnog ranga od 3.000 do 5.000 evra, dok se automobil uglavnom kupuje na svakih pet do deset godina.

Sajt Polovni automobili sproveo je anketu među 4960 korisnika, odnosno potencijalnih kupaca, a rezultati su pokazali koliko često se automobili kupuju u našoj zemlji, koliko dugo se traga za četvorotočkašima, koliko novca se izdvaja za kupovinu, kako se ona finansira, kao i šta je najznačajnije kupcu pri izboru vozila.

Najveći broj ispitanika, gotovo trećina njih (31,16 odsto) navela je da automobil kupuje svakih pet do deset godina. Nešto manji broj kupaca (27,72 odsto) automobil menja na tri do pet godina, a više od 17 odsto njih to čini na svake dve do tri godine.

Manji, ali značajan procenat anketiranih (8,95 odsto) iznelo je da automobil kupuje svake godine, dok, s druge strane, blizu 10 odsto njih automobil menja na deset do petnaest godina.

Iako mnogi ljubitelji četvorotočkaša provode dosta vremena razgledajući različite modele, oglase i ponudu, kroz anketu su pitani koliko je zapravo kupcima potrebno vremena da izaberu svoj sledeći automobil, odnosno koliko traje sam proces od početka potrage do kupovine. 

Više od 30 odsto ispitanika automobil pronađe za samo mesec dana. Na osnovu dobijenih podataka, može se reći da čak 65 odsto kupaca automobil izabere i kupi u prva tri meseca od početka potrage, dok za 20 odsto njih ovaj proces traje između tri i šest meseci. 

Zanimljivo je da je polovina anketiranih kupaca svoj automobil kupila od fizičkog lica, gotovo 30 odsto njih svog ljubimca pronašlo je na auto placu, oko 14 odsto automobil je kupilo od poznanika, a svega četiri odsto kroz proces zamene za drugi auto.

Možda Vam se svidi i