Najbolja vina piju se u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Padine Fruške gore zahvaljujući odličnom geografskom položaju i klimi imaju idealne uslove za uzgoj raznih sorti vinove loze i proizvodnju kvalitetnih vina.

Zbog toga je Srem i Sremska Mitrovica od davnina bila poznata, ne samo kao grad zanatlija, već i kao centar trgovine vinom, a po proizvodnji i preradi grožđa prednjačili su Sremci: Sremski Karlovci, Irig, Sremska Kamenica, Banoštor, Šid…

Gajenje vinove loze i proizvodnja vina u Sremu i na Fruškoj gori spadaju među najstarije u Evropi. Antički pisci Strabon i Dion su zabeležili da su u Panonskoj niziji, pa samim tim i u Sremu, vinovu lozu uzgajali Iliri. Ipak, procvat vinogradarstva u ovim krajevima i njegovi počeci povezuju se sa starim Rimljanima. Car Marko Aurelije Prob u trećem veku nove ere ukinuo je skoro dva veka dugu zabranu proizvodnje vina u rimskim provincijama i zasadio prvu lozu na ovim prostorima u okolini sela Divoš i Grgurevci.

Na tim mestima i danas postoje ostaci zgrada i podruma. Istorijski podaci kažu da je ta prva loza doneta sa juga Apeninskog poluostrva pre više od 1700 godina.

Sremci su svakako prednjačili u prozvodnji vina, pa je tako 1930. godine na velikoj prodajnoj izložbi u Sremskim Karlovcima učestvovalo više od 300 izlagača iz 26 sremskih mesta. Koliko je trgovina i proizvodnja vina bila rasprostranjena ilustruje podatak da je 1869. godine u Novom Sadu osnovano Akcijsko društvo za trgovinu vinom, s idejom da se reguliše proizvodnja kako bi građani mogli da kupuju vino uvek istog kvaliteta. Uprkos dobroj nameri organizacija nije bila dugog veka. U svojim spisima istoričar Malhior Erdujhelji zabeležio je da je 1888. godine Novosadsku zadrugu za proizvodnju vina osnovao i Franja Bruk, a udružilo se oko 170 proizvođača. Međutim, ni ta zadruga nije potrajala, ali vinogradarastvo na obrocima Fruške gore nastavilo je uspešno da se razvija.

Vremenom i modernizacijom usavršen je proces pravljenja vina, a za uvođenje i upotrebu naučno proverenih metoda u preradu grožđa najzaslužniji su bili stručnjaci iz Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo s Poljoprivrednog fakulteta. Najveća vinarija bio je pogon “Navipa”, pod imenom “Fruškogorac”, a njegovi vinogradi do nedavno protezali su se prema Alibegovcu. “Navip“ je bio poznat po karlovačkom rizlingu, fruškogorskom belom vino, sovinjonu i neoplanti. Fabrika, nažalost, deli sudbinu s drugim velikim gigantima, te je preduzeće u bankrotu od 2015. godine.“

In vino veritas – čuvena rečenica koja kroz milenijume i vekove ide uz najčuvenije akloholno piće na planeti i koje pokazuje njegovu vrednost i važnost. Vino nije samo alkholono piće, to je ritual i čovekov verni prijatelj. Ono nas prati kroz sve naše trenutke, leči ranjena srca i okrepljuje dušu, a srećne trenutke čini veselijim i većim. Vino je simbol hedonizma i prefinjenosti, dugovečnosti i važnosti tradicije i kvaliteta. Sve ovo utiče da milioni ljudi širom sveta biraju da budu stručnjaci za ovo rajsko piće, te se odlučuju da voće pretvore u crnu, belu ili roze penušavu masu i tako od prirode uzmu najbolje. Mesta u kojima se stvara vino nikako nisu samo proizvodni prostori, to su mesta obavijena posebnom atmosferom, predivni zeleni predeli, nestvaran miris, tišina i mir samo su neka od njihovih obeležja.

Meštani Berkasova i okolnih sela, vekovima su prepričavali legendu o poreklu naziva „Dangubini vinogradi” koji su, navodno, rimskim vojnicima često poslužili za predah od napornih bitaka, gde bi dokoličarili do novih ratnih pohoda. 

Izbor poznavaoca vina

Podrum vina Probus – Sremski Karlovci

Porodična tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina, po zapisima i po sećanjima naših predaka, seže još do pred kraj XVIII i početak XIX veka. Od tada je mnogo vremena prošlo. Menjali su se ljudi i navike, ali ljubav prema vinogradu je bila u srcima predaka, u sadašnjim a i biće u budućim generacijama potomaka. Promenule su se sorte vinove loze, načini obrade vinograda, mehanizacija je učinila svoje, kao i sama tehnologija proizvodnje vina koja je unapređivana i osavremenjivana, ali ono što se nije promenilo, to je trud i ogroman rad koji, iz godine u godinu, naša porodica ulaže u obradu vinograda i negovanje finalnih proizvoda u podrumima tako da bi ljubiteljima dobre kapljice ponudila kvalitetne sorte vina. Deda Đura je jedan od najstarijih vinogradara i vinara u Sremskim Karlovcima i kako ga neki još zovu i „legendom “ i za njega su vinograd i podrum sve u životu. Čuvena su „deda Đurina“ frankovka, merloa, starih sorti – plemenke i slankamenke i drugih vrsta. Vrhunac tradionalne vinske proizvodnje predstavlja nadaleko čuveni bermet čija se receptura čuva kao porodična tajna i prenosi sa kolena na koleno u karlovačkim porodicama.  Naziv poduma potiče od imena rimskog imperatora Markusa Aurelijusa Probusa.Markus Aurelius Probus rođen je u Sirmijumu (današnjoj Sremskoj Mitrovici) i to još davne 232. godine. Posle pobede nad carem Florijanom i sam postaje car, priznat od strane rimskog Senata. Usled nedostatka podataka o njegovim ratovima, cara Probusa istorija pamti kao vladara koji je sadeći vinovu lozu, širio vinsku kulturu po čitavoj teritoriji Carstva. Legenda kaže da su ga 282.godine ubili njegovi vojnici u jednom od vinograda jer ih je navodno terao da u periodu mira obavljaju građanske dužnosti kao što su sadnja i obrada vinograda.

Naš izbor – Vinarija Bajilo, Sremski Karlovci

U vinogradima podruma Bajilo se gaje brojne domaće i internacionalne sorte, kao što su: sila, rajnski rizling, portugizer, kaberne sovinjon, probus imnoge druge.

PODRUM BAJILO je dugačak 50 metara i odlikuje ga stalna prirodna temperatura od 11 stepeni C u svim vremenskim uslovima i periodima godine, budući da je ukopan u zemlju 30 metara pri samom njegovom kraju.

Vinarije Šapat

Vino u vinarijama

U Novom Slankamenu, na adresi: Početna bb, nalazi se jedno od najlepšij vinskih carstava u Srbiji. Ovaj atelje vina sastoji se od vinograda, vinarije i restoran. Vinarija je stvorena po najnovijim standardima, a u njenom podrumu se nalazi tradicionalna enološka oprema, koja je pravljena za čuvanje kvaliteta vina i njegovog bogatog ukusa. Vinogradi Šapat idealni su za stvaranje vina zahvaljujući izuzetno plodnoj zemlji, idealnoj nadmorskoj visini i klimi, zahvaljujući kojima saznaju: šardone, sovinjon, muskat žuti, mirisavi traminac, merlo, kaberne sovinjon.

U ovim prostorijama u ograničenim serijama nastaju najkvalitetnija crvena vina, a idealan je i zbog dela koji je prilagođen za prijatno degustaciju uz pogled na prostorije u kojima proces nastaje. Vinarija Šapat će vam pružiti i savršen ugođaj zahvaljujući predivnom restoranskom prostoru, u kojem možete uživati u savršenoj degustaciji kako vina, tako i odličnoj hrani. Šapat je jedna od najboljih vinarija Srbije i zahvaljujući svojoj razvijenoj mreži online prodaje, te razvijom klubu ljubitelja vina, koji vam omogućava da uživate u brojnim pogodnostima.

Vinarija Kiš

Vinarija Kiš
Izvor: vinarijakis.com

Reska, slatkasta, opojna i neverovatno ukusna, tako se mogu opisati kvalitetna vina poznate i istaknute vinarije Kiš. Duga tradicija, kao i godine napornog rada i truda dali su zaslužene rezultate. Danas je vinarija Kiš jedna od najboljih i najpriznatijih u celoj zemlji. Uzgajanje i prerada najboljeg vina je duboko ukorenjena u tradiciji ove vinarije. Još od davne 1830.godine, vinarija Kiš neprestano radi i prozvodi neka od najukusnijih vina Srbije. Izdvojili smo nekoliko najkvalitetnijih vina koje bi obavezno trebalo da probate tokom vaše posete ovoj vinariji:

  • Portugizer
  • Bermet crveni
  • Grašac Beli
  • Merlot
Vinogradi sa vinovom lozom na pesku

Naravno, pored ovih popularnih vina, ova vojvođanska vinarija nudi i pregršt drugih sorti vina najrazličitijih ukusa i aroma. Jedna od specijalnosti vinarije Kiš je ta što su uvek dobro prepletali razne ukuse i stvarili time veoma unikatne i jedinstvene arome i boje vina. Citrusno voće, note belog cveća, zrelog limuna, aromatičnih sireva, sve to je jako lepo ukomponovano u neka od najboljih vina ove poznate vinarije.

Lokacija vinarije Kiš

Ova porodična vinarija nalazi se u prelepim Sremskim Karlovcima. Njena tačna adresa je  Karlovačkog Mira 46. put do nje je dobro uređen i jasno obeležen, tako da ne bi trebalo da imate problema. Uživajte u poseti i ukusnim vinima.

Vinarija Kovačević

Vinarija Kovačević je jedno prelepo mesto koje odiše prijatnom atmosferom i raspolaže najboljim vinima, kao i gurmanskim specijalitetima. Porodica Kovačević posvećeno i predano već dug niz godina radi na stvaranju najboljih vina i širenju porodičnog biznisa. Eneterijer vinarije koja poseduje i fantastičan restoran je nešto što svakog gosta oduševi. Na svaki detalj je obraćena posebna pažnja, a teško da se može odlučiti šta je lepše, da li njihova izuzetna vina ili ukusni specijaliteti domaće kuhinje. Ova vinarija neprestano traga samo za najboljim vinima i na taj način pokazuje svoje znanje, stogodišnje iskustvo i ljubav prema stvaranju vina.

Restoran vinarije Kovačević
Vinarija Kovačević

Izdvojili smo za vas program obilaska:

  • Obilazak procesa proizvodnje i kapciteta vinarije
  • Predstavljanje vina vinarije
  • Degustacije vina
  • Obilazak podruma vinarije

Naravno, neophodno je da unapred rezervišete pozivom na broj: 063 1044934. Obilaskom vinarije spoznaćete pravu umetnost pravljenja odličnog vina. Naučićete koliko je bitno pažljivo izvršiti transfer grožđa od vinograda sve do vinarije, kao i druge zanimljivosti. Vinarija Kovačević poseduje novu i modernu tehnologiju za pravljenje vina koja, kada se ukombinuje sa dugim iskustvom i ljubavlju, daje izvrsne rezultate. 

Erdevik vinarija

Ostajemo u Vojvodini koja je zaista bogata vinogradima i vinovom lozom i sada putujemo do vinarije Erdevik koja poseduje veoma impresivnu vinsku kartu. Zapadni obronci jedine vojvođanske planine, Fruške gore, dom su ove divne vinarije koja se nalazi u selu Erdevik. Ovo selo je jedno od najlepših vojvođanskih sela i okruženo je sa tri prelepa jezera

Crveno vino koje se služi na proslavama

Ukratko, poseta Erdeviku je savršena tokom cele godine, a pogoovo tokom leta i proleća. Ukoliko želite da organizujete savršen izlet, naša preporuka je da to bude ovo selo i njegova popularna vinarija. Izdvojili smo za vas najbolja i najpopularnija vina ove istaknute vinarije:

  • Trianon
  • Roza Nostra
  • Tri roze koze
  • Tri bele koze
  • Bella Novela
  • Omnibus Lecor

Erdevik je jedna od srpskih vinarija sa najdužom tradicijom. Nalazi se u Sremu, u prelepom selu Erdevik. Ovde možete probati crvena vina premijum klase, a roze vina Erdevika već su postala neverovatno popularna u celoj zemlji i regionu, pogotovo za vino Roza Nostra. Vinograd vinarije Erdevik se nalazi na desnoj obali Dunava i pružiće vam nestvarne pejzaže.Tu se grožđe bere ručno, a za vino se bira samo najbolje i najzdravije. Uzgajaju se sledeće sorte vina:

  • Cabernet Sauvignon
  • Shiraz
  • Chardonay
  • Sauvignon Blanc

Mačkov podrum

Sedište ove divne vinarije nalazi se u prelepom Irigu i savršeno je mesto za sve ljubitalje ukusnog, vojvođanskog vina. Vinarije u Srbiji su zaista značajne za turizam i ekonomiju cele zemlje, tako da ni vinarija Mačkov kamen nije nikakav izuzetak. Obilazak vinarije je jedno posebno iskustvo koje će vas sigurno oduševiti. Tokom obilaska možete videti i degustirati neka od najkvalitetnijih vina, ali možete ujedno i saznati mnoštvo zanimljivih činjenica o vinariji i proizvodnji vina.

Vinogradi

Porodica koja je osnovala Mačkov podrum bavi se uzgojem grožđa godinama unazad i to veoma uspešno, a vina koja se proizvode su zaista vrhunskog kvaliteta. U ovoj vinariji možete pronaći:

  • Bela vina
  • Roze vina
  • Crvena vina
  • Dezertna vina

Naša preporuka je da ova divna vojvođanska vina degustirate uz odlične i tradicionalne specijalitete sa severa naše zemlje, a potom da obiđete vinograde od kojih je sve poteklo. Dobar provod i zadovoljavanje svih čula je sasvim zagarantovano. Na vama je samo da što pre dođete u prelepi Irig.

Možda Vam se svidi i