Na snazi žuti meteo alarm. Najtoplije u Beogradu i Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Za danas su u Srbiji najavljene temperature i do 33 stepena a u 7 sati u mnogim gradovima temperatura je, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) dostigla 20.podeok. 

Najtopliji je bio Beograd u kojem je u hladu izmereno 22 stepena, a zatim Sremska Mitrovica u kojoj je bilo 20 stepeni u hladu.

Bez obzira na visoke temperature danas je snazi žuti meteoalarm u celoj zemlji. To znači da vreme može potencijalno opasno.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas narednih dana očekuje toplo vreme ali uz povremene nestabilnosti, posebno oko 22. juna i 24. juna.

Mogući su vrlo visoki maksimumi, dok bi posle tog datuma moglo uslediti blaže osveženje – kaže Čubrilo na Fejsbuku.

On navodi da polako  ali sigurno ulazimo i pravi letnji režim vremena, posebno kad su temperature vazduha u pitanju.

– Osvežanja koja će do kraja meseca dolaziti sa Atlantika će biti vrlo blaga i verovatno neće uspeti da spuste temperaturu ni do granica proseka, tako da bi se ona uglavnom kretala malo ili znatno iznad proseka. U ponedeljak pretežno sunčano i vrlo toplo. Kasno posle podne na severozapaadu Hrvatske destabilizacija atmosfere uz lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova.

Te nestabilnosti bi se zatim preko ostalog dela Hravtske, severne i ređe središnje BiH, zapadne Srbije i Vojvodine polako premeštale dalje na istok tako da bi ti delovi regiona do utorka ujutro lokalno mogli imati grmljavisnke pljuskove, a nije isključena ni pojava lokalne vremenske neogode. Nad ostalim delom regiona uglavnom suvo.U ponedeljak maksimum i do 33 stepen Celzijusa, lokalno, dok će u utorak biti malo svežije uz maksimume od 24 do 29 stepeni Celzijusa, što je i dalje malo iznad proseka – navodi Čubrilo.

Možda Vam se svidi i