Monografija o Jovanu Udickom

Od strane Ozon
0 komentar

Monografija „Odleteo soko sivi” autora Steve Lapčevića, o mitrovačkom nacionalnom i kulturnom radniku Jovanu Udickom promovisana je u Muzeju Srema. Izdavač je Istorijski arhiv „Srem”.

„Knjiga objašnjava kako su se razvijale kulturne i političke okolnosti u gradu, koji su faktori bili presudni u političkom životu Sremske Mitrovice i kako se sve to odražavalo na život tadašnjih Mitrovčana. Uz to, knjiga ima i poseban deo koji se bavi sokolskom mišlju Jovana Udickog, on je bio jedan od najpoznatijih pripadnika Sokolskog pokreta, ne samo u Sremskoj Mitrovici, nego i u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je član Prosvetnog saveta Sokolskog društva Kraljevine Jugoslavije i kao takav ostavio zaista veliki trag u istoriji ovog pokreta.” kaže Stevo.

“Odleteo soko sivi” govori o Jovanu Udickom, jednoj od najinteresantnijihi najznačajnijih ličnosti međuratnog perioda u Sremskoj Mitrovici i šire, a koja je bila zapostavljena, navodi Andrija Popović direktor Muzeja Srema, ističući naročito njegov angažman u radu sa decom i na radu na razvoju sporta, zdravog omladinskog, sokolskog duha koji na neki način živi i danas.” objasnio je direktor Muzeja Srema Andrija Popović.

Možda Vam se svidi i