Mitrovica NE ZABORAVLJA. Obeležena godišnjica masovno stradalih Sremaca

Od strane Ozon
0 komentar

Parastosom i svečanim programom po nazivom “Nepokornom Sremu” obeleženo je 80 godina od stradanja Sremaca tokom leta 1942. godine u Sremskoj Mitrovici.

Arhijerejskom liturgijom, parastosom i polaganjem venaca, na mitrovačkom Spomen gorblju, u nedelju, 5. septembra obeležena je godišnjica masovnih stradanja Sremaca u Drugom svetskom ratu.

Na Spomen-groblju tokom Drugog svetskog  su rata streljani sremski rodoljubi, a samo tokom jedne septembarske noći na tom mestu streljano je više od 700 Sremaca.

Na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici obeleženo je 80 godina od stradanja Srba i ostalog naroda Srema. Veliki broj okupljenih, kako iz Sremske Mitrovice, tako iz raznih strana naše zemlje, odali su počast nevinim žrtvama fašističkog terora, kojim je rukovodio ustaški oficir i zločinac Viktor Tomić. Pored sremskomitrovačkog pravoslavnog groblja Nemci i ustaše su od 1941. do 1944. ubili oko 7950 ljudi i žena. Izmučene žrtve su bajonetima primoravane da same sebi kopaju raku. Na Spomen groblju je sahranjeno i 308 boraca narodnooslobodilačke vojske, koji su pali za oslobođenje Sremske Mitrovice, kao i 20 vojnika bugarske i 18 vojnika Crvene armije. Tu su sahranjeni i posmrtni ostaci četvorice narodnih heroja: Janka Čmelika, Stanka Paunovića-Veljka, Boška Palkovljevića-Pinkija i Slobodana Bajića-Paje.


Vence su položili predstavnici lokalne samouprave – gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović, pripadnici Vojske Srbije i brojne delegacije i udruženja.
Prisutni su imali priliku da čuju svedočenje Marije Maričić, koja je, tada kao sedmogodišnjakinja, preživljavala krvave i crne dane, lažna suđenja, surove osude na smrt i mučna ubijanja nedužnih ljudi.
Gradonačelnica Svetlana Milovanović u svom obraćanju je rekla da se u Sremu te krvave 1942. godine desilo ono najgore što se može desiti – zločinac koji je sebi dao za pravo da oduzima živote. Stradao je goloruk narod, pokupljen sa sremske zemlje i odveden u nepoznato, bačen u močvarnu jamu i posipan krečom. Zločinci su im ubijali dostojanstvo, sećanje, a na kraju im oduzimali život. Gradonačelnica je dodala da je Spomen groblje podsetnik na tamni čas koji se desio Sremskoj Mitrovici i Sremu. Svaka kuća bila je zavijena u crno.
Danas je Spomen groblje simbol pobede života nad smrću. Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja, jer ne smemo da zaboravimo sve ono šta se dogodilo, ali isto tako ne smemo da dozvolimo da se takva stradanja više ikada dese na ovim prostorima, zaključila je gradonačelnica Milovanović.
Nakon parastosa, litije i polaganja venaca, usledio je program „Nepokornom Sremu“ u režiji Miroslava Benke, koji je prisutnima prikazao gnusni zločin Viktora Tomića i stradanje 7.950 nevinih Srba, Jevreja i Roma iz Srema.

Možda Vam se svidi i