Mitrovčani najzaslužniji za dobar imidž grada

Od strane Ozon
1 komentar

SREMSKA MITROVICA. Mitrovčani najzaslužniji za dobar imidž grada – Milijana Nikolić

Grad čine ljudi. Pored istorije, ulica, parkova, kulturnog i zabavnog sadržaja, na duh jednog mesta najviše utiču njegovi stanovnici. Za neke od njih znaju svi, jer se bave javnim delatnostima, dom su drugi anonimni, ali jednako značajni za dobar glas, u ovom slučaju, našeg grada.

Pitali smo naše čitaoce koji naši sugrađani najviše doprinose dobrom imidžu Sremske Mitrovice i zašto, a sada vam predstavljamo i rezultate naše ankete. Pristiglo je mnogo predloga a prva koju ćemo predstaviti u vaše ime jeste Milijana Nikolić.

Milijanu je mitrovačka publika slušala 2016. godine, kada je u Sremskoj Mitrovici održan koncert „VEČE OPERE“ u izvođenju četiri internacionalne operske zvezde, koje pevaju u najprestižnijim operskim kućama sveta. Koncert je održan u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici.

„Veče opere“ u Sremskoj Mitrovici – Ozon Media

2017. godine, Milijana Nikolić je ponovo pevala u Sremu, održala je Kulturnom centru u Rumi.

Humanitarni koncert Milijane Nikolić, dive svetskog glasa – Ozon Media

Milijana Nikolić je operski mecosopran. Rođena je 1975. godine u Sremskoj Mitrovici gde je i počela da se bavi pevanjem u horu Sirmium Кantorum. Diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Radmile Smiljanić.

Osvajala je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima, među kojima i nagradu „Biserka Cvejić“ za najistaknutijeg vokalistu 1998. godine i mnoge druge.

Operski debi je imala u Narodnom pozorištu u Beogradu u ulozi treće dame u Mocartovoj Čarobnoj fruli. 2001. je primljena u milansku Skalu, u Akademiju za soliste.

U poslednjih 15 godina umetnički poduhvati Milijane Nikolić stekli su domete koji je s pravom svrstavaju u vodeće svetske mecosoprane mlađe generacije. Samo u 2015. godini u Metropoliten operi u Nјujorku usledili su angažmani u dvema raritetnim operama Donicetijeve TrilogijeAna Bolena i Roberto Devero. U Ani Bolen, Milijana je nastupala uz najeminentnija imena svetske operske scene (Sondra Radvanovski, Ildar Abdrazakov i dr.), pod vođstvom Marka Armilijata, kada je imala i svoj broadcast debi, što se smatra posebnim kuriozitetom, budući da se predstava prenosi preko radija u SAD i Kanadi.
 
Na svetskim scenama, Milijana peva vodeće mecosopranske partije širom Evrope, Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda. Profesionalni počeci Milijane Nikolić vezuju se za operu Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je još kao student debitovala u operama Pepelјuga i Kavalerija rustikana.
 
U Beogradu je i diplomirala, u klasi prof. Radmile Smilјanić, da bi već 2001. postala stipendista milanske Skale. Nјen debi sa glavnom ulogom u Skali bila je već 2002. u ulozi Kunice u Verdijevom Obertu, da bi ovu ulogu ponovila u Đenovi. Ostali italijanski angažmani bili su Ifigenija na Tauridi na otvaranju sezone 2002/2003. u Skali, a zatim u Rimskoj operi, pod palicom maestra Rikarda Mutija, Ema u Donicetijevoj operi  Hugo, grof od Pariza u Teatru Doniceti u Bergamu a ulogu je ponovila u milanskoj Skali kao i u Teatru Belini u Kataniji. Ova opera snimlјena je na CD za Naksos. Otpevala je Rosinijevu Malu svečanu misu i Fenenu u Nabuku u Sardiniji.
 
Milijana je nastupila na više festivala: na finskom festivalu  Savonlina 2010. pevala je Karmen, gde se vratila 2014. u ulozi Dalile, i solo deonicom u Verdijevom Rekvijemu. Tumačila je i naslovnu ulogu u Juditha triumphans 2010. na festivalu  Maćerata u Italiji, kao i na svetskoj premijeri opere Bliss za Operu Australija u Sidneju, Melburnu, ali i Edinburškom festivalu. Pre 10 godina započela je sjajnu saradnju sa Sidnejskom operom u Australiji gde je kao gost otpevala brojne uloge: Karmen, Amneris (Aida), Ježibaba (Rusalka), Acučena  (Trubadur), Venus (Tanhojzer), Ulrika (Bal pod maskama) i Adelaida (Arabela). Nјena Amneris za Handa operu u Sidnej harburu 2013. ovekovečena je na DVD-u, a 2012. je upravo u ovoj ulozi napravila svoj debi u Americi za Mičigen operu.
 
U Aziji, Milijana je pevala Eboli u Don Karlosu (Seul, Koreja), kao i za operu Hong Konga. Bila je i Dalila u operi Samson i Dalila u produkcijama Tokio Metropoliten opere. Na Kanazava festivalu u Japanu predstavila se serijom koncerata gde je pevala dela ruskih kompozitora, a nastupala i sa Filharmonijom Hong Konga i Hong Kong Sinfonijetom.
 
Bila je čest solista Kvinslend i Adelaid simfonijskog orkestra, kao i Oklandske filharmonije, u delima Verdija, Mocarta, de Falјe, Mendelsona…

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Mika 09.12.2021. - 8:30 am

Svaka čast za odabir ličnosti u prestavljanju grada.
Milijana zaista i treba da bude jedan od njih

Komentari su zatvoreni.