Mitrovački buvljak: Petak a prodavaca manje: “Sendvič nosimo od kuće, zarada je mala”

Od strane Ozon
0 komentar

Buvlje pijace, popularni „buvljaci“ nalik su jedni drugima širom Srbije. Ovde se prodaje sve: i nove i stare stvari, alat, mali kućni aparati, odeća i obuća, tanjiri, čaše, slike, šerpe, tiganji, knjige, svećnjaci…

Petak je dan za pijacu, buvljak je popularan za sitnice ali i zanimljive komade koji mogu da ukrase kuću.

 Kakav je kvalitet robe na improvizovanim „tezgama“, drugo je pitanje, jer se većinom radi o korišćenim stvarima, sa manje ili više oštećenja. Ipak, na ovom “tezgama” mogu da se pazare knjige, nakit, razni komadi potrebni za male bebe, gume za bicikl…

Tezge su na zemlji ali kupcima to ne smeta.

Na gomilama je garderoba, pomešana ženska, dečja i muška, a svaki komad se prodaje po ceni od 50 dinara, ili  tri odevna predmeta za sto dinara, kad je akcija.

U letnje vreme ovde se dolazi u 5 sati ujutru da bi se zauzela što bolja pozicija za prodaju, mada svako od redovnih prodavaca zna gde je njegovo stalno „radno mesto“. Do svađe dolazi kad „konkurencija“ porani, pa zauzme mesto koje neko smatra svojim.

Prodavci ne žele da daju izjave, kažu „muka ih naterala“ da su na buvljaku. Međutim, u poslednje vreme improvizovanih tezgi, razlog je, kako kažu prodavci, sve manje kupaca. “Nekada ne zaradimo ništa, hranu i vodu nosimo od kuće jer nikada ne znamo kakav će biti dan. Nekada je pazar nula, a kada bude sreće zaradi se i neki dinar. U poslednje vreme sve manje”.

Među robom ima i knjiga, časopisa i stripova, po ceni od 20, 30 ili 50 dinara. Po toj ceni se može naći i Dobrica Ćosić ili naš jedini “nobelovac, Ivo Andrić. Unimatni komadi su česti na ovoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Od držača za sveće, do kvalitetnih staklenih čaša.

Buvlje pijace postoje i u mnogim evropskim gradovima, a prodavci su ili porodice koje iznajme tezgu za prodaju neželjenog pokućstva, ili komercijalni pogoni sa velikim izborom iskorišćene, second hand robe.

Možda Vam se svidi i