Ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović posetila Sremsku Mitrovicu (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović posetila je Sremsku Mitrovicu povodom realizacije projekta Adrilink, finansiranog iz fondova Evropske unije.

Ministarka Joksimović je u okviru posete, posetila Turistički info centar povodom realizacije projekta Adrilink, u okviru projekta Adrion, finansiranog iz EU fondova.

Ovim događajem, počinjemo i započinjemo kao Ministarstvo za Evropske integracije jednu važnu temu, temu neophodnosti usklađivanja i adaptacije krovnih dokumenata vezanih za održivi, ravnomeran regionalni razvoj Srbije, rekla je Joksimović.

Takođe, održan je sastanak u Gradskoj kući kom su prisustvovali predstavnici opština Ruma, Stara Pazova, Inđija, Šid, Irig i Pećinci.

Regionalne razvojne agencije, kojih u Srbiji ima 17, su alat i instrument koji pomaže lokalnim samoupravama da identifikuju projekte. Održivi regionalni razvoj je tema sa kojom se bavi ceo svet, pa tako ni Srbija ne kaska, istakla je ministarka.

“O ovim temama se u Srbiji dugo pričalo, naravno da se dosta i radi, međutim sva naša dokumenta i Zakoni su iz 2009 godine, već prilično zastareli u odnosu na činjenicu da je zemlja u pristupnom procesu, da koristimo različite fondove, različite izvore finansiranja i da je to nešto što je od interesa za svakog građanina Srbije bilo gde u Srbiji da živi. Mi smo kao  Vlada počeli sa Srbijom 20/25, sa velikim planom, međutim, sve mora da se radi od temelja, a to znači razgovor sa lokalnim samoupravama. Treba mapirati gde su resursi, šta je to što lokalna samouprava poseduje kao resurs a nije iskorišćeno, odakle se može povući finansiranje, ne samo iz budžeta nego i iz različitih instrumenata.Radili smo puno i sa partnerima iz Norveške, Japana, Švajcarske, Nemačke i naravno EU kao i raznim drugim partnerima, to su stvari od velikog interesa za svakog građanina. Upravo zbog toga ja sam počela ove razgovore u Sremskom okrugu sa predstavnicima opština Sremske Mitrovice kao i predstavnike Rume, Inđije, Stare Pazove, Šida, Iriga i Pećinaca“, rekla je Joksimović.

Regionalnih razvojnih agencija ima 17 u Srbiji. Ministarka je istakla da će uloga regionalne razvojne agencija biti sve značajnija, a nakon obilaska svih okruga napraviće se međuopštinska grupu na nivou Srbije „One su alat i instrument kako lokalnim samoupravama pomoći, kako identifikovati projekte, šta je ono za šta će biti potrebno finansiranje iz različitih linija finansiranja, od budžeta do drugih fondova i da vidimo kako se to uklapa u strategiju“.

„Regionalni razvoj je tema sa kojom se bavi ceo svet, jer smo u fazi velike tranzicije, u pitanju je održiva energetska politika, prelazak sa klasičnih energenata do vetroparkova, vetrogeneratora i drugih važnih elemenata energetske tranzicije,  zelenih agendi, elemenata za prečišćavanje otpadnih voda, primarnoj separaciji otpada, o upravljanju čvrstim otpadom, dodala je ministarka. “ Za ove teme smo spremni i poslušali smo šta građani žele, sve što je vrlo skupo i zahtevno traži i nova znanja, to znači da se otvaraju nova radna mesta, novi poslove za neke starije i posebno mlađu generaciju. Srbija ne kaska ni u jednom pogledu ali za to nam treba saradnja svih, imali smo koristan i dobar sastanak, najveći problem su imovinsko pravni odnosi, to nije u korist građana a mi svi radimo u korist građana, svi žele čistiju vodu, zemlju, borbu protiv aerozagađenja kako bi naši mladi ostali u zemlji. Biće napravljena međuopštinska grupa na nivou Srbije koja će se baviti prikupljanjem lokalnih ekonomskih planova razvoja, šta je identifikovano kao prioritet, resurs i potencijal i tada možemo praviti ravnomeran razvoj za celu Srbiju. Naša uloga je da pomognemo, da vidimo odakle se može povući novac, ne treba uzimati kredite gde nam stoje bespovratna sredstva, sve to u pravcu pisanju novog Zakona. Sremska Mitrovica je jedna od boljih opština, Sremski okrug učestvuje u tri programa prekogranične saradnje, sa BiH, Hrvatskom i Mađarskom i svi projekti su bili uspešni u vrednosti od dva do tri miliona evra, govorimo o grantovima, bespovratnoj pomoći.” rekla je Joksimović.

Joksimović je najavila važan projekat o kom se danas razgovaralo a to je “Upravljanje biorazgradivim otpadom u pet regiona u Srbiji”.

U pitanju je Duboko, Pirot, Pančevo i Srem – Mačva.

Vrednost tog projekta je oko 15 miliona eura.

Cilj projekta je smanjenje komunalnog otpada a ovim projektom može se uvesti novi koncept zelenog otpada koji je pre svega vezan za unapređenje zdravlja životne sredine i zdravlja građana.

Nakon sastanka sa Gradskim čelnicima u Gradskoj kući, ministarka je posetila Turistički Info-centar, u kom se održala promocija pomenutog projekta. Ministarka Joksimović je nakon posete Turističkog Info centra, rekla da je sremskomitrovački Turistički Info-centar primer realizacije uspešnog projekta, Sremska Mitrovica jedna od boljih opština, što se tiče korišćenja sredstava za različite vrste projekata, posebno iz oblasti prekogranične saradnje.

Možda Vam se svidi i