Manđelos: Odgovorno zaustavljanje stvaranja deponije

Od strane Ozon
0 komentar

Lokacija praznog placa na putu izgleda nekima kao idealno mesto za bacanje raznog otpada, pa pune taj prostor raznim starima, ali kada se meštani udruže, ružna slika, ubrzo nestaje.

Jedan od najvećih problema koji  muči meštane mitrovačkih sela su deponije. Divlja deponiju na ulasku u fruškogorsko mesto Manđelos koja je ranije postojala , uspešno je sanirana. Nakon saniranja ove deponije, meštani sela vode računa o odlaganju otpada, ali se desi da postoje meštani koji najčešće nisu svesni štetnosti svojih postupaka. Ovog vikenda je jedan meštanin „uhvaćen“ na delu,kako baca animalni otpad, prijavljeno je Komunalnoj policiji, koja je izašla na teren i počinioca kaznila.

Za divlje deponije, između ostalog, zadužene su Komunalna policija i Komunalna inspekcija Grada Sremska Mitrovica i rešavanje ovakvih problema je u njihovoj nadležnosti.

Kada se desi da neko baci smeće ili kao što je u ovom slučaju animalni otpad, Komunalna policija ili inspekcija po pozivu izlazi na teren gde u većini slučajeva može samo da konstatuje problem i napiše izveštaj, jer počionioca u najčešće ne zatiče na licu mesta. Dakle, kada neko baci smeće ili leš uginule životinje, obično se desi da to uradi kada nema nikog u svojoj okolini i teško je utvrditi o kojoj osobi je reč. Tu Komunalnoj policiji i inspekciji ostaju „vezane ruke“, jer je počinioca praktično nemoguće pronaći i problem ostaje nerešen.

Zato iz Komunalne policije apeluju na sve građane da ostavljaju otpad na mesta predviđena za odlaganje otpada, da prijave komunalnoj policiji i inspekciji nesavesne pojedince koji bacaju otpad, kako bi sprečili nastajanje tzv. „divljih“ deponija. Najvažnije je da u ovom periodu vodimo računa da se ne baca animalni otpad, apeluju iz Komunalne policije. U narednom periodu, Komunalna policija će pojačati aktivnosti na sprečavanju stvaranja „divljih“ deponija i na kažnjavanju pravnih i fizičkih lica koja nepropisno odlažu otpad.

Kada je Manđelos u pitanju, dobili smo obaveštenje i fotografije sa mesta gde je ostavljen animalni otpad, pa nije mnogo trebalo vremena da rešimo ovaj problem. Meštanin je sklonio animalni otpad sa njive i smeće a mi smo pisali kaznu, kažu iz Komunalne policije Sremska Mitrovica.

Iz Komunalne policije istaču da će komunalna policija u narednom periodu pojačati kontrolu nepropisnog odlaganja otpada i preduzimati zakonom predviđene mere za odlaganje otpada na mestima gde to nije predviđeno.

Komunalna policija će u narednom periodu pojačati kontrole na području opštine Sremska Mitrovica. Iz Komunalnne policije pozvali su građane da prijave nesavesne pojedince koji nepropisno odlažu otpad, kako se ne bi stvarale nove deponije.

Podsećamo da se animalini otpad može odlagati u Sremskoj Mitrovici, Laćaraku i Martincima.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar