Lekarska slava obeležena u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U organizaciji podružnice Društva lekara Vojvodine, u kapeli Sv. Кozme i Damjana u krugu Opšte bolnice, obeležena je lekarska slava čitanjem molitve, osvećenjem i rezanjem slavskog kolača.

U danu koji slavi njihovu profesiju, poželeli su da božanskim darom, znanjem i moćima leče ljude, a svakom lekaru dobro zdravlje, jer radeći ovaj častan posao, donose spas u lečenju i izlečenju ljudi.


Svečani čin obreda služili su arhijerejski namesnik protojerej stavrofor Savo Rakita, protonamesnik Radoslav Radovanović- duhovnik hrama sv.Kozme i Damjana i protojerej stavrofor Gvozden Arambašić- starešina Sabornog hrama Sv.Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, koji je u svom obraćanju prisutnima rekao da je dobar lekar oruđe ili oružje u Božijim rukama i da je današnja molitva Bogu uslišenje, da naši lekari budu zdravi i dušom i telom kako bi svoj posao radili zdravi i u miru.
V.d. direktora mitrovačke Opšte bolnice Prim. dr Dragan Malobabić, zahvalio je sveštenicima i prisutnim lekarima i zdravstveni radnicima koji su izdvojili vreme za svetu arhijerejsku liturgiju u danu koji slavi lekarsku profesiju.
„Nadam se da smo iza sebe ostavili težak period zbog epidemije korona virusom, vratili smo se
svojim redovnim aktivnostima a to je lečenje i spasavanje obolelih, a slavu proslavljamo u miru i zajedništvu.“- naglašava dr Malobabić
Domaćin slave ove godine  je služba Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Sremska Mitrovica, a za sledeću godinu, slavu preuzima Dom zdravlja Šid.
Zaštitnici lekara Sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu,poreklom iz Azije,od majke Hrišćanke i oca neznabošca.Pošto su rano ostali bez oca,majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu.Pored toga učili su se i raznim lekarijama pa kako „badava primaše, tako i badava davaše“. Zbog toga su ih nazvali besrebrnici, jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i u isto vreme širili hrišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začuđujući, često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima. U našem
narodu, Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije.

Možda Vam se svidi i