Lazaru je potrebna transplatacija bubrega. Od 14 godina živi uz pomoć dijalize

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Lazaru Čoliću iz Malih Radinaca, u Opštini Ruma, potrebna je novčana pomoć, kako bi izvršio transplataciju bubrega. Sa svojih 14 godina, od oktobra 2000. godine, nakon otkazivanja oba bubrega, Lazar je bio prinuđen da život nastavi uz  pomoć dijalize.

Foto Budi human

U junu 2001. godine Lazaru je urađena transplantacija bubrega u Dečijoj bolnici Tiršova, od strane stručnog tima lekara iz Nemačke. Tom prilikom mu je majka donirala bubreg sa kojim je funkcionisao do 2012. godine, kada je nakon 6 meseci provedenih u bolnici, došlo do otkazivanja i transplantiranog, majčinog bubrega.

Taj trenutak je značio povratak na dijalizu i ponovnu borbu. Od tada, svaki drugi dan, Lazar po četri sata provodi na dijalizi preko 10 godina.  Dijaliza, kao proces, se koristi da zameni funkciju bubrega, usled njegove disfunkcije. Dijaliza je jedini spas i način da Lazar i ostali pacijenti nastave sa delimično normalnim životom.

Iako je jedini način da nastave sa životom, proces dijalize uskraćuje mnoge životne aspekte. Ljudi teško prihvataju činjenicu da im život zavisi od aparata, koji im daje život ali ograničava življenje.

Kako je majka već donirala bubreg, a otac je dijabetičar i samim tim nije adekvatan davalac, Lazar je čekao i verovao u mogućnost kataverične transplantacije u Srbiji. Na listi čekanja je od prvog dana i za to vreme, nijednom se nije ukazala čak ni mogućnost za transplantaciju, te je šansu odlučio da potraži u inostranstvu. Obavio je pripremne analize u inostranstvu, transplantacija je sledeći korak.

Sredstva su mu potrebna za troškove transplantacije, troškove lekova i suplemenata, troškove puta i smeštaja u toku lečenja.

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001511332-27

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001511562-16

IBAN:

RS35160600000151156216

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Možda Vam se svidi i