Krizni štab Pirota: Cisterna nije došla u dodir sa Nišavom, amonijak i dalje curi

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab Pirota saopštio je nakon današnje sednice da prevrnuti vagon koji je prevozio amonijak nije došao u dodir sa rekom Nišavom.

Krizni štab je naveo da građani nizvodno od tog grada preventivno ne bi trebalo da koriste vodu iz česme bar još nekoliko sati jer amonijak još curi.

Na sednici kriznog štaba u Pirotu saopšteno je da u vazduhu u tom gradu nema amonijaka, odnosno da je količina amonijaka na pet mernih mesta u gradu ravna nuli, prenela je Radio-televizija Srbije.
Gradonačelnik Pirota i komandant kriznog štaba Vladan Vasić rekao je da vanredna situacija nije ukinuta iz predostrožnosti, ali da je situacija pod kontrolom.

Naveo je da predstoji analiza i da je potrebno da stručnjaci iz osnovane komisije za ovaj slučaj kažu kako postupati u narednom periodu.

„A to pre svega zavisi od toga da li cisterna može da se sanira, kolika je količina amonijaka istekla u vazduh i šta dalje“, rekao je Vasić.

Apelovao je na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da, ukoliko izlaze, obavezno koriste maske. Škole i vrtići neće raditi do daljeg, a u toku dana će se videti hoće li ta odluka biti promenjena.

„Amonijak i dalje curi, a zbog toga što je sada mnogo manja kompresija u samoj cisterni, curenje je usporeno. Vremenske prilike nam ne idu u prilog ako bude otopljenja, ali od ljudi koji su na licu mesta očekujemo instrukcije“, kazao je Vasić.

Izvor RTS

Možda Vam se svidi i