Krediti jeftiniji ako zgrada ima „Energetski pasoš“

Od strane Ozon
0 komentar

Da li ste znali da je Elaborat energetske efikasnosti sastavni deo projektne dokumentacije, a da je energetski pasoš deo dokumentacije za tehnički prijem objekta? Sa ovom dokumentacijom za stan koji planirate da kupite dobija se u nekim bankama niža kamata.

Energetski pasoš zgrade je dokument koji sadrži podatke o energetskom razredu zgrade, koji ukazuje na finalnu godišnju potrošnju toplotne energije za grejanje.

Rešili ste, vreme je da sebi obezbedite krov nad glavom, a nemate dovoljno gotovog novca kako biste kupili željenu nekretninu.

Jedino šta vam preostaje to je kredit. Iako niste preterano srećni činjenicom da ćete narednih dvadesetak godina biti u obavezi da plaćate mesečne rate kredita, ipak ste svesni da je to jedina opcija ukoliko želite da obezbedite sebi i svojoj porodici dom. Za izbor banke postoji više pristupa. Svaka banka ima savetnika za kreditiranje pa ukoliko odete na razgovor dobićete detaljna uputstva, potrebne informacije i savete u vezi svih relevatnih koraka oko apliciranja za kredit.

Niža kamatna stopa za stan sa energetskim razredom

Energetski razred zgrade pokazuje koliko energije se potroši za grejanje 1 kvadratnog metra stambenog prostora. Energetski razredi A i B ostvaruju najnižu potrošnju energije, zahvaljujući kojoj možete ostvariti značajne uštede, koje će biti vidljive već na vašim prvim mesečnim računima. 

Energetski pasoš zgrade prikazuje opšte podatke o zgradi, o potrebnoj energiji, klimatske podatke, termotehničke, ali i preporuke za poboljšanje energetskih osobina objekta.

Kada krenete u potragu za stanom postavljate sebi mnoga pitanja… Šta je to što očekujete od svog budućeg doma? Gde biste želeli da živite?  Na kom spratu? U kom delu grada? Kako želite da vaš novi dom izgleda? 

Kada dođete do željene nekretnine, krežete u proceduru dobijanja kredita. Danas procedura ne traje dugo, postoji mogućnost da novac za kupovinu stana prodavcu „legne“ na račun i za sedam dana. Potrebno je prikupiti mnogo papira a to nije nimalo lako, čeka vas iscrpljujuć posao.

Ako ste se odlučili za stan koji je izgrađen u poslednih 10 godina, obavezno se raspitajte za Energetski pasoš jer bi u nekim bankama uz ovaj pasoš dobili i nižu kamatnu stopu.

Uz Energetski pasoš, najmanje tipa „C“ u nekim bankama možete dobiti stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom i sa manjom kamatom na celokupni iznos. Kod nas trenutno na tržištu postoji oko dvadesetak banaka i ukoliko imate strpljenja i mogućnosti obiđite svaku banku i porazgovarajte sa njihovim savetnicima. Kada sakupite potrebne informacije znaćete koja je od njih najpovoljnija. Ako želite nižu kamatni stopu prvo odaberite banku, proverite zgradu, da li ima Energetski pasoš. Tada krenite u proceduru apliciranja za kredit.

Možda Vam se svidi i