Kreću letovanja. Da vas ne vrate sa granice, pre putovanja proverite da li ste platili sve kazne

Od strane Ozon
0 komentar

Uoči svake sezone godišnjih odmora, dok birate destinaciju ili se pripremate da krenete na putovanje po sopstvenom odabiru, potrebno je da proverite svoju kaznenu evidenciju, da vas ne zaustave na granici i zadrže čak i po nekoliko sati.

Jedan Mitrovčanin pre dve godine je sa porodicom putovao u Grčku i, umesto da ubrzo stigne do plaže, letovanje je krenulo nekoliko dana kasnije. Kada je trebalo da pređe granicu sa Makedonijom, porodicu su zaustavili na pasoškoj kontroli. Ubrzo su poslali da stane sa automobilom sa strane, a potom je ceo dan proveo u policijskoj stanici.

Slično iskustvo imala je i žena kada je krenula u Mađarsku, a sve zbog toga što nije prijavila da je pronašla nestalu tablicu. U evidenciji je stojala poternica za tablicom. čekala je nekoliko sati.

Zbog toga se postavlja pitanje ko sve i zbog čega može biti vraćen sa granice na izlazu iz Srbije? 

Svako ko nije platio bilo koju kaznu može naći na poternici. Bilo koja neplaćena novčana kazna, po prekršajnom nalogu ili po neplaćenoj novčanoj kazni koja je izrečena presudom Prekršajnog suda, može biti osnov za izdavanje poternice. Dakle, nebitno je o kojoj vrsti prekršaja se radi, nebitno o kom iznosu novčane kazne.

Moji prijatelji su krenuli na more kada mi je prijateljica javila da je njen muž uhapšen na aerodromu i skinut sa leta. Prvo ga je privela aerodromska policija, a zatim je došla patrola po njega. Držali su ga onekoliko sati, dok se papirologija nije sredila i dok nije platio kaznu. A sve zbog neplaćene kazne za pojas, ispričala je jedna Mitrovčanka.

Problem zapravo nije bila neplaćena kazna, već poternica koja je za njim bila raspisana zbog neodazivanja na pozive suda.

Policija može da vam zabrani izlazak iz zemlje samo ako je za vama raspisana poternice zbog neodazivanja na sudske pozive.

Poternicu može sud izdati i za neplaćenu polovinu prekršajnog naloga. Ako prva polovina nije plaćena u roku od osam dana, već istekom ovog roka. Sve neplaćene kazne građani mogu proveriti uvidom u Registrar neplaćenih novčanih kazni. Osim za neplaćene kazne, građani mogu biti onemogućeni da napuste Srbiju ukoliko se protiv njih vodi prekršajni postupak, pa je od strane sudije izdata opšta naredba za dovođenje.

Ako je u pitanju neka saobraćajna kazna, plaća se na granici i nastavljate putovanje.

Ako pasoš ističe za manje od tri meseca

Sa aerodroma i graničnih prelaza mogu da vas vrate i ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca. To pre svega važi ako idete u zemlje Evropske unije i potpisnice Šengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što ukoliko imate pasoš koji ističe za jedan ili dva meseca ili još kraće, moglo bi se desiti da u slobodnom viznom režimu otputujete u neku od tih zemalja, tamo ostanete duže i zateknete se sa nevažećom putnom ispravom

Građani pre puta mogu izvaditi uverenje o vođenju krivičnog postupka kojim dokazuju da se protiv njih (ne)vodi krivični postupak i istraga pred osnovnim, višim sudovima i javnim tužilaštvima, posebnim odeljenjima za organizovani kriminal, Odeljenjem za ratne zločine i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije. Potvrda košta 190 dinara, a može da se poruči i preko portala eUprava.

Možda Vam se svidi i