Kreće projekat navodnjavanja Istočnog Srema vredan 15 mil EUR koji će udesetostručiti profit po hektaru

Od strane Ozon
0 komentar

Vode Vojvodine raspisale su tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije regionalnog sistema za navodnjavanje Srema-Istočni Srem donja zona-podsistem Jaračka Jarčina.

– Da bi se u ovom delu Srema ostvarili visoki prinosi i sigurna višegodišnja poljoprivredna proizvodnja, neophodno je izgraditi magistralne kanale za navodnjavanje i potrebne pripadajuće objekte, koji će vodu iz reke Save dovesti do poljoprivrednih parcela – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.
Kanal Jaračka Jarčina uliva se u Savu i osnovna namena mu je da evakuiše površinske vode nastale na teritoriji sopstvenog sliva, kao i vode Fruškogorskih tokova koji se ulivaju u njega.

Kako se vidi iz projektnog zadatka, gradnja podsistema Jaračka Jarčina prodazumevaće tri sistema za navodnjavanje: Galovica, Granični kanal i Galovača – Vranj, a crpna stanica Jarak snabdevaće sva tri sistema sa 12.0 m3/s i navodnjavati ukupno 35.510 ha.
Tender je podeljen u dve partije, a ističe 1. decembra .


Podsetimo, ugovor „Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji – faza II“ potpisan je prošle godine u Sremskoj Mitrovici. Kako je tom prilikom rekao tadašnji ministar Branislav Nedimović, deo ovog projekta koji se odnosi na navodnjavanje fruškogorskih voćnjaka i vinograda vredan je 15 mil EUR.

Projekat je podržala EBRD, a prema rečima Nedimovića, zahvaljujući njemu, na jednom hektaru zemlje gde smo do sada imali do 1.000 EUR profita, nakon sprovođenja ovog projekta u delo, profit može biti i do 10 puta veći.

eKapija

Možda Vam se svidi i