Konvoj sa vojnom opremom za Ukrajinu prošao i kroz Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Vagoni sa neborbenom vojnom opremom iz Velike Britanije i Francuske, koji su proteklog vikenda iz Mađarske i Hrvatske upućeni za Ukrajinu, delom trase koristili su teritoriju Srbije.

To pokazuju medijski izveštaji iz Hrvatske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, taj događaj mogao bi da se tumači kao prećutna podrška naoružavanju Ukrajine jer je prvi put od početka ruske invazije 24. februara dozvoljen tranzit sredstava sa liste naoružanja i vojne opreme (NVO) kroz Srbiju.

„Procedura za to predviđena je u nacionalnom zakonodavstvu i usklađena je sa pravnom praksom EU. Za tranzite vojnih snaga kroz Srbiju za potrebe KFOR primenjuje se sporazum SOFA. Promet naoružanja pošiljke iz članica NATO za prolazak kroz Srbiju morao je da bude odobren u skladu sa Zakonom o izvozu i uvozu NVO koji predviđa da za tranzit kopnenim putem dozvolu daje Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministarstava spoljnih poslova i odbrane“, navodi se u tekstu.

Hrvatski mediji navode da je železnička kompozicija sa vojnom opremom NATO saveznika upućena Ukrajini ušla u Hrvatsku u subotu, 23. aprila iz Mađarske, koristeći granični prelaz Beli Manastir. Kompozicija je prošla kroz Osijek, pa su se snimci lokalnog stanovništva brzo pojavili na društvenim mrežama. U kompoziciji se vide neborbena transportna vozila Land Rover, Puch i određena količina neidentifikovane tehnike pokrivene ciradom. 
Voz je napustio Hrvatsku kod Tovarnika, što implicira da je morao preći u Srbiju. Železnička pruga od tog graničnog mesta u Hrvatskoj dalje vodi preko Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Batajnice, Beograda, Pančeva, Vršca ka rumunskom Temišvaru. 
Propuštanje vojnog konvoja za Ukrajinu preko teritorije Srbije dolazi u trenutku kada ratni dokumentaristi tog sukoba gotovo redovno donose dokaze o prisustvu značajne količine naoružanja i municije iz srpskih fabrika u redovima ukrajinske vojske. Prethodnih nedelja u više navrata otkriveni su minobacači srpske/jugoslovenske proizvodnje M-57, kalibra 60 milimetara, koji su u ruskim izveštajima pogrešno identifikovani kao poljski, odnosno NATO minobacači“, piše taj portal. 

Pored toga, u nedavno zauzetom ukrajinskom skladištu municije kod Harkova pronađena je velika količina minobacačke municije M-73, sa jasnim oznakama valjevske fabrike Krušik i lot oznakom koja sugeriše da je municija proizvedena u aprilu 2018. godine. Pre toga, zvanični narativ srpskih vlasti bio je da je poslednja municija Ukrajini isporučena 2016. godine i da nakon toga više nije bilo vojne saradnje.

Možda Vam se svidi i