Konačne rezultate izbora RIK će saopšti danas do 20 sati

Od strane Ozon
0 komentar

Konačne rezultate parlamentarnih izbora Republička izborna komisija (RIK) saopštiće najkasnije do 7. aprila u 20 sati. Krajnji rok za raspodelu mandata je 17. april, a Parlament mora da bude konstituisan najkasnije do 7. maja.

RIK objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora sa 99,08 obrađenih biračkih mesta, a rokovi za formiranje Skupštine počinju da teku od trenutka kada budu objavljeni konačni rezultati.

RIK u roku od deset dana od danaobjavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati. Narodna skupština konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Mandat traje četiri godine, a narodni poslanik je slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika.

Možda Vam se svidi i