Koliko je vredan srpski pasoš?

Od strane Ozon
0 komentar

Srpski pasoš je 70. najvredniji na svetu, a sa njim možemo slobodno da posetimo 135 država sveta.

Ovako je bar rangiran na sajtu Nomad Capitalist koji je prikazao listu najvrednijih pasoša u svetu za 2022. godinu. 

Na listi rangiranih država iz regiona ispred nas su Hrvatska (42. mesto), Bugarska (isto 42) i Slovenija (30), dok se iza nas nalaze Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija.

Na prvom mestu je Luksemburg, petu godinu zaredom, a prvih 10 mesta na rang listi je ostalo nepromenjeno u odnosu na prošlu godinu. Razlika od pola poena između 1. Luksemburga i 2. Švedske se svodi na „jednu vizu za dodatnu zemlju“. Slede Irska, Belgija i Švajcarska, a na prvih 9 mesta nalaze se evropske države.

Iako, uz Singapur (10. mesto) ima slobodna pristup najvećem broju država (192), japanski pasoš se nalazi na 22. mestu ove liste jer se redosled pravi na osnovu više parametara od kojih je najvažniji, ali ne i jedini, mogućnost putovanja bez viza.

Najslabije rangirani (199. mesto) je avganistanski, koji ima slobodan ulaz u 26 zemalja, a na začelju liste su i Irak, Jemen, Pakistan, Severna Koreja... Na 182. mestu, zajedno sa još četiri države, nalazi se Kosovo koje ima slobodan pristup u 40 država

Možda Vam se svidi i