Koliko je poskupela kupovina na voća i povrća? Najniža cena kajmaka u Srbiji, u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Cene poljoprivrednih proizvoda uglavnom su najviše u Beogradu, ali pojedini proizvodi mogu se kupiti i po jeftinijoj ceni u odnosu na onu koja je, na primer, u Novom Pazaru ili Smederevu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), krompir je najskuplji u Beogradu, dok je u Sremskoj Mitrovici nešto jeftiniji, te je Mitrovčanima potrebno da za krompir izdvoje od 60 do 80 dinara po kilogramu. Cena krompira na sremskomitrovačkoj pijaci je ista kao i po poslednjoj statistici u januaru 2022.

U Sremskoj Mitrovici se slatki kupus po kilogramu mogu kupiti po ceni od 70 do 109 dinara, što viša cena nego po statistici koja je objavljena u januaru 2022. godine. Cena kupusa u novembru, prošle godine bila je od 70 do 80 dinara.

Raspon cene oraha po kilogramu u Sremskoj Mitrovici se kreće od 1000 do 1300 dinara, što je mežu većim cenama za taj proizvod na našem tržištu, do 1529 dinara koliko je u Beogradu, a najjeftiniji orasi su  u Vranju i prodaje se za cenu od 700 do 780 dinara.

U Sremskoj Mitrovici, praziluk se prodaje po ceni koja je među najskupljima u Srbiji, 200 dinara, primera radi, na pijacama u Beogradu, praziluk košta 150 dinara.

Neznatno su poskupele i jabuke. Cena u januaru je iznosila od 80 do 100 dinara, dok su po poslednjoj statistici Republičkog zavoda novi rasponi cena za ovo voće u Sremskoj Mitrovici od 70 do 120 dinara.

Cena banana u januaru se kretala od 120 do 150 dinara, dok je po statistici u martu cena za banane najniža 140 dinara do najviše 150 dinara po kilogramu.

RZS obrađivao je ove cene u periodu od  15. marta 2021. godine -15. marta 2022. Godine.

Prosečnu pijačnu cenu na nivou države od 14 dinara komad imaju kokošja jaja u Beogradu. Najskuplja su u Kragujevcu i staju 17, a najjeftinija u Valjevu – 12 dinara komad. Domaći sir najskuplji je na pijaci u Novom Pazaru i njegova cena je 500 dinara kilogram.

U ostalim gradovima, uključujući i Beograd, cena sira nije viša od 400, dok je tradicionalno najjeftiniji tamo gde je i najkvalitetniji, u Kraljevu sa cenom od 270 dinara kilogram. Što se tiče druge kategorije belog mrsa, kajmaka, on je najskuplji u Zrenjaninu (1.300), 100 dinara jeftinije ga cene prodavci u Nišu i Zaječaru, na pijacama Beograda je 900, a u Vranju i Sremskoj Mitrovici se kilogram kajmaka može kupiti za 700 dinara, što mu je najniža cena u Srbiji.

Skuplji su ove godine i sir, mleko i jaja… Komad jaja prošle godine bio je od 12,5 do 16 dinara, ove se cena kreće od 15 do 20 dinara.

Za godinu dana sir je u Kraljevu poskupeo 30 dinara, u Zrenjaninu i Zaječaru je dostigao gotovo 600 dinara, isto koliko i u Sremskoj Mitrovici i Šapcu. U ova dva grada kilogram sira je poskupeo za godinu dana 100 dinara.

Cene na malo poljoprivrednih proizvoda su doživele najmanji porast u protekloj godini. Poskupljene koje se očekuje u narednim danima je cena jaja.

Bliži nam se Uskrs, a tezge na pijacama i u prodavnicama su već sada krcate jajima svih klasa i porekla.

Trenutne cene jaja u Sremskoj Mitrovici iznose od 12 dinara, pa sve do 20, u zavisnosti od veličine.

Cene jaja nekoliko dana pred Uskrs često skoče, tako da i ove godine očekujemo neko tradicionalno poskupljenje – najavljuju trgovci na pijaci u Sremskoj Mitrovici. Takođe, Cene jaja formiraju prema cenama hrane za živinu, cenama struje, energenata i prema ostalim uslovima koji su neophodni za njihov uzgoj, pa je očekivano poskupljenje bez obzira na Uskrs, dodaju.

Cena jaja je već skočila, sada se ona na pijaci mogu naći po ceni od 17 do18 dinara. Cene jaja mahom skaču pred Uskrs i onda, kada praznik prođe, ponovo padaju, objašnjavaju na pijaci.

Cene mesa

Juneća rozbratna poskupela je za godinu dana u Beogradu 210 dinara, u martu prošle godine kilogram je koštao 690 dinara, ovog marta čak 900 dinara. Najčešća cena kilograma svinjskog vrata i krmenadle prošlog marta u glavnom gradu bila je 450 dinara da bi sada koštala 140 dinara više. Kilogram piletine je isti – 300 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Junetina je za godinu dana najviše poskupela u Subotici – sa 725 na 1.100 dinara, 300 dinara je skuplja u Zaječaru, isto toliko i u Sremskoj Mitrovici, dok je u Šapcu sa 550 dinara otišla na više od 930 dinara. U svim gradovima u Srbiji, koje RZS ima u statistici, juneće i svinjsko meso je poskupelo. 

Najskuplje svinjsko meso je 590 dinara i to u Beogradu, Subotici i Sremskoj Mitrovici. 

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik