KAZNE NA PUTEVIMA U REGIONU I EU i do 2.600 evra

Od strane Ozon
0 komentar

Ukoliko ste automobilom krenuli na more ili neku drugu destinaciju za letnji odmor, ne bi bilo loše da osim tehničke ispravnosti vozila obratite pažnju i na saobraćajne propise koji važe u zemljama čijim drumovima ćete voziti. Kazne u inostranstvu mogu biti vrlo visoke, pa je bolje da vam ne presedne odmor zbog neopreznosti.

Gde god da ste zaboravite na brzu vožnju – niko vam neće progledati kroz prste. Kaznu ćete sigurno dobiti, ako ne na licu mesta, onda poštom na kućnu adresu. I tu nema razlike, bez obzira gde ste načinili prekršaj.

Na sajtu Auto moto saveza Srbije (AMSS) navedeno je koliko iznose kazne za saobraćajne prekršaje u nekoliko zemalja regiona i Evropske unije.

S obzirom na to da najviše domaćih vozača automobilom putuje za Grčku, ukoliko ne vežete pojas u ovoj zemlji dobićete priznanicu za uplatu od 350 evra. Prolazak kroz crveno svetlo košta 700 evra, prekoračenje brzine u naselju za 20 km/h košta 100 evra, a ukoliko vozite pod uticajem alkohola, u zavisnosti od stepena pijanstva, izdvojićete od 78 do 1.200 evra. Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje isprazniće iz vašeg novčanika 100 evra, a nepropisno parkiranje od 40 do 80 evra.

Ako odmarate u Mađarskoj ili prolazite kroz tu zemlju, potrebno je znati da su Mađari 2015. godine godine na putevima instalirali 160 pokretnih kamera nove generacije (tzv. Trafipaks uređaji), koje ne mere samo prekoračenje brzine već beleže i druge prekršaje – nepropisno preticanje, nepropisno prelaženje u drugu saobraćajnu traku, telefoniranje u toku vožnje, nevezan pojas i slično. Na osnovu ovih snimaka, na kojima se jasno vidi lice vozača i registarski broj automobila, novčana kazna se dostavlja na kućnu adresu, ističe se na sajtu AMSS.

Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu u ovoj zemlji košta 50.000 forinti, odnosno 125 evra, a vožnja pod uticajem alkohola od 100.000 do 200.000 forinti, što je od 250 do 500 evra.

U Crnoj Gori su novčane kazne nešto blaže. Ako ne vežete pojas spremite od 40 do 100 evra, prolazak kroz crveno svetlo kažnjava se sa 80 do 350 evra, a vožnja pod uticajem alkohola košta od 200 do 2.000 evra, što je mnogo više nego u Grčkoj. Prekoračenje brzine u naselju za 20 km/h donosi kaznu od 50 do 150 evra, a nepropisno parkiranje od 60 do 150 evra.

Severna Makedonija takođe ima nešto blaže kazne, pa tako za nevezivanje pojasa treba izdvojiti oko 20 evra (1.250 denara), a kazna za vožnju pod uticajem alkohola iznosi od 250 do 400 evra. Ukoliko prođete na crveno svetlo bićete kažnjeni sa 300 evra, a nepropisno parkiranje košta 45 evra.

Vožnja pod uticajem alkohola u Hrvatskoj košta od 700 do 20.000 kuna (od 90 do 2.660 evra) ili zatvor. Za prolazak kroz crveno svetlo kazna iznosi od 40 do 2.660 evra, a za nevezivanje sigurnosnog pojasa treba izdvojiti oko 130 evra.

Treba napomenuti da je pre devet godina u Hrvatskoj stupio na snagu novi zakon o lakšim prekršajima, prema kome se primenjuje sistem 50 odsto popusta na plaćanje kazne ako se plati u roku od tri dana. Dakle, objašnjava se u AMSS, kaznu je moguće odmah platiti gotovinom ili preko POS terminala, ukoliko ga policajci imaju sa sobom, ili putem naloga za uplatu. Ako kaznu platite u roku od osam dana, možete platiti samo dve trećine iznosa.

biznis.rs

Možda Vam se svidi i