Katastar: U sajber napadu za sada nije pronađena poruka sa zahtevom za otkup. Neki sistemi rade, od ponedeljka ostali

Od strane Ozon
0 komentar

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da su, nakon sajber napada na njegov sajt, svi podaci koji se nalaze u bazama podataka zavoda bezbedni, pouzdani, neoštećeni i zaštićeni.

“U ovom napadu su oštećeni određeni delovi sistema koji ne sadrže lične podatke građana i podatke o nepokretnostima“, navodi se u saopštenju na sajtu RGZ.

Istakli su i da je napad na sajt te institucije izveden iz inostranstva korišćenjem virusa „Ransomware Phobos“, a da u porukama koje su stigle kao deo sajber napada za sada nije identifikovana poruka sa zahtevom za otkup.

“Republički geodetski zavod će u razumnom roku, fazno, u potpunosti povratiti funkcionalnost sistema, zahvaljujući brzom odgovoru timova za IT bezbednost koje čine najbolji domaći stručnjaci iz više institucija i organizacija, kao i renomirani eksperti iz Rusije, Amerike i EU koji su svoje usluge i znanje bez nadoknade stavili na raspolaganje RGZ-u“, piše u saopštenju. 

Dodali su da od danas RGZ u rad pušta i servise eKatastar, geoSrbija, Katastarski alarm, Moja adresa, Registar stambenih zajednica, Registar investicionih lokacija, sve mobilne aplikacije, Rest servise za privredu, servise za preuzimanje podataka, Sistem za popis stanovništva i Info centar. „U toku sledeće nedelje planirano je da pojedine službe za katastar počnu sa radom u punom kapacitetu i rad sa strankama.

U narednim danima biće pušteni u rad i ostali servisi a RGZ će o tome blagovremeno obaveštavati javnost“, navodi se u saopštenju.

Možda Vam se svidi i