Kako je Jovan dobio nadimak Zmaj?

Od strane Ozon
0 komentar

Zbog male omaške postao Zmaj, kako ga svi znaju.

Čuveni srpski književnik Jovan Jovanović, koji je rođen 1833. godine, a preminuo 1904. je u narodu najpoznatiji po svom nadimku – Zmaj. Međutim, malo ljudi zna kako ga je dobio i šta on zapravo predstavlja.

Važno je naglasiti da nadimak čika Jova Zmaj uopšte nije dobio po mitskoj životinji, kao što mnogi misle.

Njegova biografija kaže da su ga u mladosti zbog niskog rasta zvali Kiš Janoš što je na mađarskom “mali Jovan” i verovatno bi to bio nadimak po kome bi ga zapamtile i buduće generacije čitalaca da 1864. godine nije pokrenuo satirični list koji se zvao – “Zmaj”, što je zapravo igra reči. “Zmaj” je “3. maj”, kada se pročita na ćirilici.

Foto Wikipedia

Ovaj datum predstavlja sećanje na događaj iz 1848. godine (po julijanskom kalendaru) kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština na kojoj su Srbi postavili svoje zahteve i tražili autonomiju u okviru Austrougarske monarhije.

Na tom skupu u Sremskim Karlovcima Srbi su proglasili autonomno Srpsko vojvodstvo (Srpsku Vojvodinu), što je u ono vreme bio događaj od velikog političkog i društvenog značaja. U njegovu čast čika Jova je pored svog imena uvek dopisivao 3. maj (datum održavanja Skupštine).

Jednom se dogodilo da je u potpisu izostavio tačku posle broja tri, pa je treći dan maja postao – Zmaj (3maj).

Zahvaljujući ovoj maloj omaški, poznati književnik Jovanović je dobio nadimak po kome je i danas najprepoznatljiviji. Nadimak je poslužio i kao nadahnuće za ime njegovog čuvenog satiričnog časopisa, a mesto gde je umro, Sremska Kamenica, jedno vreme nosilo je pridev Zmajeva.

Jovan Jovanović Zmaj, pored toga što je ostao poznat kao pesnik i satiričar, bio i tvorac jednog od prvih srpskih stripova. Strip šala pod nazivom “Pretovareno” pojavio se u časopisu “Neven“ 1881. godine

Možda Vam se svidi i