Kako do umanjenog računa za struju? U Sremskoj Mitrovici do sada 250 građana dobilo status energetski ugroženog kupca

Od strane Ozon
2 komentari

SREMSKA MITROVICA. Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca u Sremskoj Mitrovici podnosi se organima lokalne samouprave nadležnim za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta. Zahtev se podnosi u Uslužnom centru grada Sremska Mitrovica, šalter broj šest.

Vlada Srbije definisala je pojam energetskog siromaštva krajem 2021.

„To je stanje u kojem domaćinstvo nema na raspolaganju dovoljno mogućnosti da obezbedi potrebnu količinu energije koja je neophodna za zdrav i dostojanstven život i to na način koji ne ugrožava druge osnovne životne potrebe domaćinstva ili šire zajednice“.

Prema važećoj Uredbi Vlade Srbije, glavni kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su: ukupni prihodi domaćinstava, broj članova domaćinstva i imovno stanje. Ova Uredba će se uskoro ponovo menjati.

Na umanjenje računa za struju pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev kako bi im se povlastica odobrila.

Status energetski ugroženog kupca mogu da dobiju jednočlana domaćinstva, čija je gornja granica prihoda 16.490,47 dinara. Za porodice sa dvoje i troje članova limit je 24.009, 80 za četvoročlana i petočlana domaćinstva je 31.524,17 dinara. Porodice sa šestoro i više članova ne smeju da premaše primanja od 39.643,40 dinara da bi ostvarile ovo pravo.

Pored prihoda uslov su i površinski normativi, po Uredbi o socijalnom stanju. Status energetski ugroženog po ovom normativu za jednočlana domaćinstva, ne mogu da poseduju više od 30 metara kvadratnih. Za porodice sa dvoje članova limit je 52 metara kvadratna, sa troje članova limit je 65 m2, za četvoročlana 75 m2, za petočlana domaćinstva je 85 m2. Porodice sa šestoro članova ne mogu da imaju više od 95 m2 da bi ostvarile ovo pravo.

Sva domaćinstva pravo na umanjenje računa za struju mogu ostvariti nakon što podnesu zahtev i ispune uslove propisane Uredbom. Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć ili dečjeg dodatka, status dobijaju na osnovu akta nadležnog organa kojim je stečeno neko od ova dva prava. Novi zahtev za narednu kalendarsku godinu domaćinstva podnose od 1. decembra ove godine.

U Sremskoj Mitrovici ove godine je predato 270 zahteva od kojih je 20 odbijeno a kako navode iz Uprave za socijalnu zaštitu do kraja godine se očekuje oko 400 zahteva za energetski ugroženog kupca.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Dobro jutro, Mitrovice! Treba li vam "šecera i vode"? - Ozon Media 07.12.2022. - 7:35 am

[…] Kako do umanjenog računa za struju? U Sremskoj Mitrovici do sada 250 građana dobilo status energet… […]

Srbija za energetski ugrožene kupce izdavaja gotovo 13 miliona evra - Energologija 08.12.2022. - 7:36 pm

[…] prihoda uslov su i površinski normativi, po Uredbi o socijalnom stanju. Status energetski ugroženog po ovom normativu za jednočlana domaćinstva, ne mogu da posjeduju […]

Komentari su zatvoreni.