Kako do pomoći države kada dobijete dete

Od strane Ozon
0 komentar

Trudničko, porodiljsko, dečiji dodatak, jednokratne i dugoročne pomoći – svaka porodica koja dobije dete u Srbiji suočava se sa širokom paletom novih pojmova i uslova koji mogu da im otežaju ili olakšaju roditeljstvo.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji, od januara do septembra rođeno 45.939 beba, što, kako kažu u ministarstvu, predstavlja rast za jedan odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Mame i tate za rođenje drugog deteta trenutno dobijaju nešto više od 243.000 dinara i taj iznos se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate od po 10.000 dinara. Za treće dete dobijaju više od 1.460.000 dinara (120 jednakih mesečnih rata od po 12.000) dinara, a za četvrto dete nešto više od 2.190.000 dinara (120 rata po 18.000 dinara).

Za rođenje prvog deteta od 01. januara 2022. godine i kasnije, majka ima pravo na pomoć države u iznosu od 300.000 dinara, koja se isplaćuje jednokratno.

Ovo je jednokratna pomoć koju dobijaju svi roditelji u Srbiji po rođenju deteta, stoji u zakonu o Finansijskoj pomoći porodici sa decom
Kako da znamo da li imamo pravo na novčanu pomoćbebac.com tekst

Oni koji dobiju drugo dete dobiće jednokratno 100.000 dinara i dodatnih 240.000 dinara, a ovaj iznos se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate po 10.000 dinara. 

Roditeljski dodatak za treće dete je jednokratnih 100.000 dinara, a dodatnih 1,4 miliona dinara se isplaćuje u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara. 

Oni koji dobiju četvrtu prinovu dobijaju 2,2 miliona dinara što se isplaćuje u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000 dinara.

Pravo na roditeljski dodatak može da ostvari i majka za peto dete, ukoliko je neko od dece umrlo neposredno po rođenju i za njega nije ostvareno pravo na roditeljski dodatak. 

U tom slučaju, iznos je isti kao i za četvrto dete.

Majke blizanaca dobijaju dodatak za prvorođeno, kao i dodatak za drugorođeno dete, dok one koje su, na primer, dobile blizance posle prvog deteta, dobiće novac za drugorođeno i trećerođeno dete. 

Tako će, na primer, majka sa jednim detetom koja je dobila blizance, dobiti 200.000 dinara odmah, 240.000 dinara na 24 rate i 1,4 miliona dinara na 120 rata.

Roditeljski dodatak prestaje da se isplaćuje ako roditelji napuste dete, ako se dete odseli iz Srbije, ali i ako se utvrdi da deca nisu vakcinisana ili ne pohađaju predškolsku nastavu, dodaje se u zakonu.

Zahtev za ostvarivanje ovog prava može da se dobije u gradskoj ili opštinskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu ili može da se preuzme sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Osim zahteva neophodno je da majka pripremi i sledeća dokumenta:

1. Originale izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu i overene kopije tih izvoda

2. Original uverenja o državljanstvu majke, ne stariji od šest meseci

3. Očitana lična karta i original na uvid

4. Original prijave prebivališta za decu, ne stariji od šest meseci

5. Fotokopija overene zdravstvene knjižice majke

6. Uverenje da niste lišeni roditeljskog staranja iz suda s kojim se potom ide u Centar za socijalni rad da se dobije zvanično uverenje da majka brine o detetu za koje je podnela zahtev i da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na stariju decu

7. Fotokopija kartice tekućeg računa kod Poštanske štedionice, a ukoliko ga nemate biće vam otvoren po službenoj dužnosti

8. Kopija izvoda iz matične knjige venčanih, ukoliko ste venčani

Sve papire koje prikuplja majka trebalo bi da pribavi i otac deteta uz dodatak sledećih, ali samo pod uslovom da majka nije živa ili ne brine o bebi:

1. Izvod iz matične knjige umrlih za majku

2. Uverenje Centra za socijalni rad o činjenici da je majka napustila dete, odluku suda da je majka lišena roditeljskog prava

3. Izveštaj komisije nadležnog zdravstvenog organa o težoj bolesti majke ili rešenje kojim je majka lišena poslovne sposobnosti

4. Potvrdu nadležne ustanove o početku i trajanju izdržavanja kazne zatvora za majku

5. Redosled rođenja deteta za koje otac podnosi zahtev za priznavanje prava na roditeljski dodatak, utvrđuje se prema majci

Zahtev se podnosi u porodilištu u sklopu e-prijave novorođenčeta, dok u narednih šest meseci roditelji treba da pribave ostale papire. Od trenutka podnošenja do prve isplate prođe nekoliko meseci, ali posle toga sve uplate bi trebalo da stižu na vreme oko 20. u mesecu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Žena bez siromaštva i nasilja“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i