Kako da proverite da li vam poslodac uplaćuje u PIO fond?

Od strane Ozon
0 komentar

Radnici koji žele da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose i u kolikom iznosu, sa kojim datumom su odjavljeni ili prijavljeni, ne moraju za svaku proveru odlaziti do šaltera Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, već to mogu da urade i elektronski.

Kako se navodi na sajtu Fonda PIO, radnici moraju otići da uzmu šifru, odnosno pin kod, sa kojim kasnije mogu kada god žele da provere podatke o sebi.

Dodaje se da je uzimanje šifri lično, a ne slanjem elektronskim putem predviđeno kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge. Naglašeno je da se šifra uzima samo jednom, da se koristi trajno, kao i da je ova usluga potpuno besplatna.

Da bi došao do željenih podataka radnik na portalu Fonda PIO, radnik ukucava jedinstveni matični broj, pin kod i verifikacioni sistemski kod. Takođe, građani koji žele da budu još sigurniji, pin kod mogu kroz opciju „promena pina“ na sajtu Fonda PIO da promene u bilo koji šestocifreni broj.

„Ukoliko im se desi da pin kod izgube ili zaborave, mogu da se jave Fondu PIO i traže novu šifru. To je rešenje koje je predviđeno i za slučaj da 10 puta unesu pogrešnu šifru, jer će im tada automatski biti onemogućeno da pristupe traženim podacima, te će im pristup biti odobren samo uz novu šifru“, piše na zvaničnoj internet prezentaciji Fonda PIO.

Možda Vam se svidi i