Kakav je uticaj društvenih mreža na decu?

Od strane Ozon
0 komentar

Društvene mreže su brzo evoluirajuće platforme za sve one koji žele da komuniciraju sa drugima, izraze svoje mišljenje i dele sadržaj bilo koje vrste. Društvene mreže mogu biti mač sa dve oštrice, koliko su dobre za učenje novih tehnologija i razvijanje isto tako mogu biti nezdrave za omladinu.

Više od dve trećine dece i mladih (74%) ima profil na nekoj društvenoj mreži ili platformi za igranje video- od toga, 41% njih uzrasta 9-10 godina kao i 72% njih uzrasta 11-12 godina kaže da ima profil, iako je minimalna starosna granica, propisana od strane društvenih mreža, obično 13 godina.

Dosta dece dolazi u sukobe sa roditeljima, rodbinom i prijateljima zbog vremena koje provode na internetu zbog zapostavljanja obaveza ( školski zadatci, treninzi).

Postoje i oni ekstremniji slučajevi korišćenja interneta koja dovodi do zanemarivanja osnovnih bioloških potreba kao što je potreba za hranom, snom ili čak kupanjem.

Uznemirujuća iskustva i vršnjačko nasilje na internetu

Istraživanja o nasilju u digitalnom prostoru ukazuju da ono poprima velike razmere, da postaje brutalnije, a da je ponašanje mladih na internetu rizično. Istraživanje Ministarstva prosvete i nauke pokazuje da je 21% srednjoškolaca spremno da daju lične podatke nepoznatim osobama, dok je čak 15% njih voljno i da se sa osobama koje su upoznali preko interneta sretnu. U kratkoj onlajn-anketi, sprovedenoj putem društvene mreže Facebook, koju je sprovela organizacija Partneri Srbija, najveći procenat mladih uzrasta ispod 18 godina kao primere povreda privatnosti naveo je kreiranje lažnih profila na društvenim mrežama od strane njima poznatih ili nepoznatih lica.

Društvene mreže su takođe, pogotovo u vreme pandemije COVID-19 promenile način na koji deca uče, može se reći da je ovaj vid učenja više prilagođen današnjim generacijama te na ovaj način mladi više ostaju u kontaktu i podstiču jedni druge da šalju povratne informacije. Znanje koje oni sada prenose dolazi iz novijih izvora a ne od strane njihovih profesora i roditelja što ih čini srećnim.

Takođe, deca održavaju dugoročna prijateljstva čak i kada sa prijateljima više ne mogu da se vide uživo.

Mladima društvene mreže pomažu da se oraspolože i pronađu rešenje za problem koji imaju.

Roditelji su ključan faktor u pomoći deci da pametnije koriste društvene mreže, roditeljima se savetuje da počnu sa istraživanjem društvenih mreža i deci ukažu na to šta je dobro a šta loše, jedan od načina jeste postavljanje ograničenja za sajtove koje mogu da koriste.

Veoma je važno osnažiti odrasle da aktivno posreduju u razvoju digitalnih veština dece koje su neophodne za odgovorno, bezbedno i smisleno korišćenje interneta i digitalne tehnologije.

Možda Vam se svidi i