Kada jedna porodica odluči da se oduži selu iznikne crkva

Od strane Ozon
0 komentar

Sve do pre 20 godina Noćajci nisu imali svoju crkvu i odlazili su u Salaš Noćajski, tamo su obavljali venčanja, krštenja, išli na službe, ali zahvaljujući porodici Pačinski to se promenilo 1997. godine.

Noćaj se nalazi u severnom delu Mačve, po crkvenoj podeli pripada Šabačkoj eparhiji, a po građanskoj podeli pripada opštini Sremska Mitrovica.
Po nekim zapisima prvobitna crkva koja je postojala u Noćaju bila je sa samog početka 19. veka, od 1804. do 1809. godine i bila je posvećena Svetoj Trojici, odnosno silasku Svetog Duha na apostole. Ta crkva je srušena, ali je upravo zbog nje seoska slava, odnosno preslava Noćajaca Sveta Trojica.

15281173_1784629451789996_915230854_n

Sadašnja crkva nosi naziv Svetih apostola Petra i Pavla. Izgrađena je za samo nekoliko meseci 1997. godine. Kamen temeljac je položen 24. maja na dan Svetog Kirila i Metodija, a sama gradnja je završena novembra iste godine.

Crkva u Noćaju izgrađena je zahvaljujući porodici Branislava Pačirski koji se kao dete zajedno sa svojim roditeljima iz Vojvodine preselio u Noćaj. Posle rata Branislav je otišao u Nemačku, a zatim i u Ameriku, da bi godinama kasnije hteo da se kroz izgradnju crkve oduži svom selu. Njegov sin se zvao Petar, a na osnovu ktitorskog prava njegova želja je ispunjena, a to je da crkva slavi Svete apostole Petra i Pavla 12. jula.

Crkva osveštana arhijerejskim osvećenjem 1998. godine, baš na dan hramovne slave i tom prilikom položen je prvi sveštenik Goran Jović, koji je sada paroh u Badovincima. Drugi sveštenik je bio Vladimir Stanimirović, koji su tu zadržao jako kratko, a njega je nasledio upravo sveštenik Ivan. On je dužnost parohijskog sveštenika u Noćaju primio 23. novembra 2002. godine.

Za razliku od većine crkava na teritoriji Vojvodine koje su rađene u baroknom stilu crkva u Noćaju je rađena u vizantijskom stilu, taj stil odlukuju dve izražene kupole, kao i realističnije freskopisanje.

Za Vojvodinu je karakterističan barokni stil i to još iz doba Majke Terezije, tamo su gledali da kada se dižu pravoslavne svetinje one budu u stilu u kom su rađene rimokatolički hramovi. To nije slučaj sa crkvom u Noćaju, ona je u vizantijskom stilu koji između ostalog karakteristše realistično prikazivanje svetaca na freskama, one su verodostojnije, jer ikonopisac naslikao svece baš onako kako su oni izgledali. Crkveno freskopisanje je obavljeno tokom 2001. i 2002. godine. Većinu radova je izveo čuveni slikar Marunić, a priveo ih kraju Miodrag Šumarac. Ikonostas u crkvi je takođe urađen u vizantijskom stilu i to je rad Tarlanovića iz Mačvanskog Prnjavora.

Svoje mesto u hramu dobila je i porodica Pačinski zahvaljujući kojoj je crkva izgrađena. Na žalost svi članovi te porodice su preminuli, Branislav je preminuo 2001. godine, njegov sin Petar, koji se nije ženio i nije imao dece, umro je godinu dana kasnije, a prošle godine u oktobru mesecu preminula je i ktitorka Katarina Pačirski.

Kao uspomena na porodicu Pačirski, čija loza se na žalost nije produžila, i činjenicu da su oni gradili ovu crkvu, napravljena je takozvana ktitorkska kompozicija koja se nalazi odmah na ulasku u crkvu na zidu sa leve strane. Tu je naslikana porodica Pačinski koja hram drži u rukama i prinosi ga apostolima Petru i Pavlu, jer svaka crkva ili molitveni objekat se radi ne u slavu ljudi nego u slavu božiju.

Možda Vam se svidi i