Kada izolacija traje sedam, a kada 10 dana?

Od strane Ozon
0 komentar

Karantin za zaražene virusom korona skraćen je u Srbiji sa 14 na sedam, odnosno deset dana.

Šta to, zapravo, znači?

Izolacija se može prekinuti nakon sedam dana, ali ukoliko se uradi PCR test i on bude negativan. Testiranje se radi o trošku države. Za one koji ne žele da se testiraju, izolacija traje deset dana.

To je za Euronews Srbija potvrdila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, koja je i članica Kriznog štaba.

Isto važi i za osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je 6. januara da se skraćuje izolacija za bliske kontakte sa 14 na 10 dana, a da se karantin može prekinuti sedmog dana ukoliko se uradi PCR test i on bude negativan. Mnoge evropske zemlje skratile su izolaciju za zaražene, jer se suočavaju sa ogromnim brojem inficiranih pacijenata novom omikron sojom korona virusa, koji je praćen blažom kliničkom slikom.

– Jedinstveno smo na sednici Kriznog štaba usvojili skraćenje vremena samoizolacije za zaražene na sedam dana. S tim da oni koji su bili sedam dana u izolaciji moraju da urade PCR test da bi mogli da nastave posao. Ostali mogu i bez testiranja posle deset dana da se vrate na posao – pojasnio je prof. Branislav Tiodorović za RTS nakon sednice Kriznog štaba.

Smanjene su cene PCR testa i brzog antigenskog testa. Cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, dok je cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara. Novi cenovnik za testiranje važi već od 15. januara.

Karantin za kontakte

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ 6. januara skratio je trajanje karantina u kućnim uslоvimа zа bliskе kоntаktе zaraženih virusom korona sa 14 nа 10 dаnа. Nакоn istеkа 10 dаnа, ukоliко u tоm pеriоdu niје dоšlо dо pојаvе simptоmа i znаkоvа bоlеsti, kаrаntin sе prеkidа bеz tеstirаnjа.

Kаrаntin sе mоžе prеkinuti nаkоn sеdmоg dаnа uz nеgаtivаn rеzultаt PCR tеstа urаđеnоg о sоpstvеnоm trоšкu. Uzоrаk zа PCR tеst sе mоžе uzеti nајrаniје šеstоg dаnа оd pоčеtkа kаrаntinа.

Svi kоntаkti kојimа је prоpisаnа mеrа kаrаntinа u obavezi su da 14 dana nose maske uvеk kаda su u zаtvоrеnоm prоstоru sа drugim оsоbаmа, kао i nа оtvоrеnоm ukоliко sе nе mоžе оdržаvаti оdstојаnjе оd nајmаnjе dvа mеtrа. Od mеrа karаntinа nаkоn bliskоg kоntаktа izuzеtе su svе оsоbе kоје su primile drugu, odnosno treću dozu vakcine ili imaju dоkаz о prеlеžаnој zаrаznој bоlеsti.

Možda Vam se svidi i