„Kad otvorim vrata firme, prvo pogledam cene“. Armatura, svaki dan – nova cena

Od strane Ozon
0 komentar

Cena armaturu je poskupela za oko 80 odsto po toni, kažu prodavci.

Na stovarištima kažu da uglavnom još ima dovoljno svih vrsta građevinskog materijala, ali napominju da se za pojedine vrste robe, poput proizvoda od čelika, svakog dana formira nova – viša cena i da je postalo gotovo nemoguće predati ponudu sa ozbiljno izračunatom cenom koja će trajati duže od jednog dana.

Do nedavno su na stovarištima prodavci za kilogram tražili 105 dinara, a sada je cena za istu količinu bila 185 dinara. „Svakodnevno armatura poskupljuje, armatura je poskupela 80%. Armaturna mreža je otišla na 185 din po kg a bila je 105din. Građa je otišla gore 50%, sa 32.000 na 45.000 dinara. U ovakvim uslovima, teško se radi, ne znamo šta nabaviti“, kaže vlasnik sremskomitrovačke građare.
Dodaje da su poskupeli blokovi u proseku od 10 do 15% – Blok je bio 40 dinara, a sada je 55 dinara.

„Slabo se poslednjih dana kupuje, retko kupac ulazi. Posao je slab, jedino ostaje nada da će se cene stabilizovati“, objašnjava tešku situaciju i u prodadi građevinskog materijala.

Vlasnik još jednog stovarišta u Sremskoj Mitrovici, slaže se sa svojim kolegom, kaže da na stovarištima još ima svega, ali da se cene menjaju na dnevnom nivou i da su od početka godine sigurno više od 50 odsto veće, ali i taj procenat se menja svaki dan. Na cenu, kako objašnjava, nije uticao samo rat u Ukrajini, već je problem sa cenama građevinskog materijala prethodno pogurala kriza izazvana virusom korona, a problemi su se onda samo nadovezali.

Ona napominje da trenutno nema nestašice materijala i da svega ima dovoljno, ali da su nabavne cene skočile i da je poskupeo i transport robe.

Na portalima nekih firmi koje prodaju armaturu navedeno je da se cena dobija na upit. 

Možda Vam se svidi i