Jedna od prvih odbojkaških ljubavi – OK „Prvi Tempo“

Od strane Ozon
0 komentar

Odbojkaški klub „Prvi Tempo“ je na samom početku osnivanja funkcionisao kao školska sekcija u Osnovnoj Školi “Jovan Jovanović – Zmaj”. Ova školska sekcija služila je kao neiscrpan izvor mladih igračica koje su svoju karijeru nastavljale u Odbojkaškom klubu “Srem- ddor” koji je svoja takmičenja ostvarivao u I Saveznoj ligi za devojke.

Krajem 2003 godine dolazi do promena u OK ”Srem-ddor” i do gašenja kluba samim tim je i takmičarska perspektiva dece koja su trenirala u školskoj sekciji opala i dovela do potrebe osnivanja novog kluba i stvaranja novog takmičarskog pogona.

Videvši veliku potrebu i zainteresovanost dece za dalje takmičenje prof. Srđan Božić osniva Odbojkaški klub “Prvi tempo“ 30. novembra 2004. godine i time produžava tradiciju ženske odbojke u Sremskoj Mitrovici.

Odbojkaški klub “Prvi Tempo” iznedrio je mnoge velike odbojkaše i odbojkašice. Treninzi ovog kluba danas se održavaju u prostorijama osnovne škole “Sveti Sava”, Klub „Prvi Tempo“ je na početku svog sportskog rada treninge držao u pet škola na teritoriji Sremske Mitrovice.

Ovaj klub ima dugu tradiciju koja počinje 2004. godine kada klub osniva Srđan Božić, profesor fizičkog vaspitanja koji je ove godine “punoletan”. Čitavih osamnaest godina Srđan radi sa decom, na promociji sporta, zdravlja i zdravog tela.

  1. godine klub je osnovan iz čiste ljubavi i odbojkaške potrebe, te godine u Sremskoj Mitrovici klubovi i koji su postojali bili su u fazi raspadanja, fuzije i promena.

U svojim prvim godinama postojanja “Prvi Tempo” brojao je preko 300 dečaka i devojčica koji su želeli da se bave ovim sportom, kako rekreativno tako i profesionalno, navodi Srđan Božić.

  1. godine “Prvi Tempo” se spaja sa odbojkaškim klubom “Srem” i dečaci i devojčice koji su bili najbolji imali su priliku da igraju Super ligu, a kako Srđan kaže, mnogi su i ostali u toj ligi i danas su ozbiljni odbojkaši.

Klub se takmičio na Pionirskom prvenstvu Vojvodine, gde je imao svog MVP-a lige, Branku Ticu koja sada nastupa u Super ligi a igra za “Jedinstvo” iz Stare Pazove.

Od 2018. godine klub se više ne takmiči, sada imaju svoju školicu odbojke gde Srđan kao trener radi sa decom najmlađeg uzrasta, školicu pohađa 50-60 devojčica i nekoliko dečaka.

“Žao mi je što je tako, finansije u našem klubu i celokupna situacija koja se u tom vremenu dešavala dovela je do toga. Moram priznati da je ”Tempo“ bio mašinerija, da je imao u svim kategorijama svoje takmičare, kako muške tako i ženske ekipe”. rekao je Srđan.

Današnje nove generacije imaju problem sa društvenim mrežama, raznim komunikacijama i izvorima zabave na internetu, te stvari odvlače decu od sporta, smanjuju im ambiciju i želju za bavljenjem sportom, kaže Božić.

Pre nekoliko meseci kompletno je renovirana fiskulturna sala ove škole, urađene su svlačionice, parket i krov koji je dugo godina prokišnjavao pa sada deca u školici odbojke ali i ona deca koja pohađaju časove fizičkog mogu da se bave sportom u čistijoj i zdravijoj sredini, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Klub se od 2018. godine sam finansira.

Bodirogić Rajko

Možda Vam se svidi i