Izvod iz matične knjige rođenih besplatno putem eUprave. Na kućnoj adresi za osam dana

Od strane Ozon
0 komentar

Na portalu eUprava dostupna je nova usluga elektronskog izvoda iz matične knjige rođenih, koji građani mogu da dobiju besplatno, a maksimalni rok za njegovo dostavljanje je osam dana. Izvod u elektronskom obliku ima snagu javne isprave u skladu sa propisima.

– Zahtev za dobijanje izvoda iz matičnih knjiga, bilo da je reč o izvodu iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih može se podneti na portalu eUprave. Usluga nova na portalu eIzvoda iz matičnih knjiga je dostupna svim građanima koji imaju nalog na portalu elektronske uprave, koji se prijave putem mobilne aplikacije, koristeći ConsentID ili kvalifikovani elektronski sertifikat – rekla je Biljana Marić, pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Ona je objasnila da se usluga dobijanja izvoda može pokrenuti sa mobilnog telefona, računara, lap-top računara, u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta, uz Internet konekciju.

Zahtev se može podneti lično, za sebe, svoju decu, krvne srodnike, a može se čak i podneti zahtev kao ovlašćeno lice, s tim što na aplikaciji ima mogućnost da se aplouduje, odnosno podigne ovlašćenje po kome je neko ovlašćen da može da uzme bilo koju vrstu izvoda.

Ona je istakla da je zainteresovanost za izdavanje izvoda velika, a prvenstveno za izvod u elektronskom obliku koji se ne plaća. Maksimalan rok za dostavljanje izvoda je osam dana.

Ukoliko se izvod u elektronskom izdanju odštampa, štampani primerak predstavlja njegovu kopiju, a verodostojnost podataka se proverava očitavanjem QR koda sa samog izvoda.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RTV-a.

Možda Vam se svidi i