Istraživanje: Kako se kreću cene nekretnina u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Pre izbijanja pandemije Korona virusa tržište nekretnina u Sremskoj Mitrovici izgledalo je potpuno drugačije nego danas, pre svega u smislu ponude, ali i cene za koju ste mogli da kupite kvadrat stana u novogradnji. S jedne strane rast cena građevinskog materijala, otežana nabavka, ali i inflacija, a s druge nesmanjena tražnja, glavni su uzroci rasta cena na tržištu nekretnina.

Cena stanova u novogradnji trenutno je nešto niža nego tokom leta ali je na istorijskom maksimumu ove godine, a cena kvadrata u Sremskoj Mitrovici dostizala je i vrtoglavih 1.500 evra po kvadratu. Do pre samo nekoliko godina, raspon cena bio je gotovo minimalan, a retko koja nekretnina je premašivala od 600 do 800 evra po m2. Stanove u Sremskoj Mitrovici mogli ste da kupite i po ceni od 600 eur / m2, dok su se oni, na u to vreme najatraktivnijim lokacijama u centru grada prodavali tek za nešto malo više od 800 eura po kvadratu.

U želji da ispita kako se kreću cene prodaje stanova u Sremskoj Mitrovici, ali i u drugim gradovima, sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs je predstavio kretanje prosečnih cena prodaje stanova u starogradnji.

Trnd kretanja cena u starogradnji nije opadao, u 4 kvartalu 2021. godine prosečna cena iznosila je 523 evra po m2, dok je u 2 kvartalu prosečna cena u starogradnji bila 1339 evra po m2, u 3 kvartalu – 1200 evra po m2 a u 4 kvartalu 2022. godine cena je nešto veća i iznosi 1220 evra po m2.

Ovo povećanje cena je neznatno a stručnjaci u prodaji nekretnina kažu da ponude u starogradnji skoro da nema u Sremskoj Mitrovici.

Po istraživanju sajta koji se bavi prodajom nekretnina, prosečna cena cena sarogradnje iznosi trenutno 1.126 evra po m2, dok za cenu novogradnje na ovom sajtu pišu da za lokaciju Sremska Mitrovica nema dovoljno podataka sa tržišta za obračunavanje prosečnih cena.

Cena stanova u novogradnji po saznanju Ozon medija kreće se od 1.200 do 1.500 evra po m2 i većina stanova je već u izgradnji prodata.

Možda Vam se svidi i