Isplati li se štednju uložiti u nekretninu?

Od strane Ozon
0 komentar

Sve više ljudi koji su u mogućnosti da prodaju njivu ili uzmu kredit svoju štednju ulažu u kupovinu nekretnina

Količina novca na tržištu nepokretnosti u Srbiji u decembru 2021. iznosila je 698 miliona evra, što je za skoro 50 odsto više nego u decembru 2020. godine, a po broju zaključenih ugovora Vojvodina je na prvom mestu, saopštio je Republički geodetski zavod. Zaključeno je 15.528 kupoprodajnih ugovora, a od tog broja u Vojvodini 5.203, Beogradu 3.755, u južnoj i istočnoj Srbiji 2.574, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 3.996.

Kao i u prethodnim izveštajima i ovde je navedeno da se stanovi i dalje plaćaju kešom. Od toga, 12 odsto prometa realizovano je kroz novac iz kredita. Na taj način najčešće se plaćaju stanovi, 27 odsto njih plaćeno je kreditnim sredstvima tokom decembra prošle godine. Po regionima, stanovi su se najviše iz kreditnih sredstava plaćali u Beogradu 31 odsto, zatim u Vojvodini 28, južnoj i istočnoj Srbiji 26 i u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 18 odsto.

  • Tokom decembra 2021. godine u našoj zemlji prometovano je ukupno 17.379 nepokretnosti, od čega 6.147 prometa zemljišta, 4.161 prometa objekata i 7.071 prometa posebnih delova objekata – istaknuto je u izveštaju RGZ.

Ako svoj novac želite da uložite i investirate u nešto što pruža možda veću dobit od štednje u banci, većina tržišnih procena, trenutno, predložiće vam kupovinu nekretnina.

Poslednjih nekoliko godina cene stanova su u porastu, tražnja je velika, a isto tako i broj realizovanih kupovina. Najznačanjiji od sistemskih uticaja na porast tražnje za stanovima, a samim tim i njihove cene, osim malih kamata na deviznu štednju jeste i kretanje kamatnih stopa na stambene kredite, koje su trenutno na nivou od oko pet odsto godišnje (do nedavno je kamata na kredit bila oko 3,5 odsto), istovremeno, teže je doći do kredita nego prošle godine, a kredit sa fiksnom kamatom Banke uglavnom nemaju ili je teško doći do ovog kredita.

Može se reći da je kod nas u Srbiji stan uvek investicija, nikako trošak. Nekretnina pre svega predstavlja sigurnost, jer imate krov nad glavom. Takođe, imate na raspolaganju mogućnost izdavanja stana i da tim novcem otplaćujete ratu za kredit ili da ulažete u novi stan.

Bankarski krediti su u 2021.godini bili dostupniji a kamatna stopa je bila na rekordno niskom nivou. Ovo je definitivno jedan od osnovnih faktora koji su uticali na rast i konstantnost tražnje za nekretninama.

Ako uzmete da se cena stanova povećava oko 1,5-3 procenata godišnje, praktično cena pozajmice se može pokriti porastom vrednosti kupljenog stana. Kada se amortizuje stambeni kredit, vlasniku ostaje stan koji ima vrednost značajno veću nego kada je uzeo kredit.

Ipak, to će zavisiti od toga da li će cena stanova rasti. Trenutno je blagi zastoj u obrtu nekretnina.

Možda Vam se svidi i