Igor Jurić u Sremskoj Mitrovici. Tribina povodom Svetskog dana Bezbednosti na internetu

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana bezbednosti na internetu, Grad Sremska Mitrovica, GU za obrazovanje i učeničke organizacije osnovnih i srednjih škola u saradnji sa Fondacijom „Tijana Jurić“, organizuju tribinu posvećenu bezbednosti dece na internetu.

Tribina, tim povodom, održana je danas,  u sredu, 09.02.2022.godine u sali br.1 Gradske kuće, sa početkom u 17,00 časova.

Cilj tribine je smanjenje broja internet nasilja u školama, podizanje svesti kod učenika o posledica internet nasilja i prevencija istog. Gost predavač je osnivač Fondacije „Tijana Jurić“- Igor Jurić, koji je tom prilikom, kroz lično iskustvo, prisutne upoznao sa potencijalnim problemima prilikom korišćenja interneta. Edukacija je usmerena ka roditeljima i stručnim saradnicima u školama kojih je bilo oko 100. 

“Moj razlog dolaska je bezbedan internet, izneo bih nekoliko statističkih podataka, radi se o istraživanju naših partnerskih organizacija, Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Hrvatske i mi radimo istraživanje u Srbiji, sutra započinjemo, 94% dece srednjoškolskog uzrasta je dobilo određene poruke ili sadržaje putem društvenih mreža gde postoji seksualna konotacija. Zanimljivo je da gotovo 40% dece ima dva ili više profila na društvenim mrežama. Podatak koji zabrinjava jeste da je 14% dece primilo ili slalo svoje fotografije i video zapise gde su bili obnaženi i radili određene radnje, 5% dece je bilo ili ucenjeno ili uslovljeno. Ucena je najveći problem danas u virtuelnom svetu, na tome moramo poraditi, danas će roditelji čuti načine kako doći do dece, videće neke nove savete i ono što mogu reći da će roditelj sigurno izaći sa mišlju da li dovoljno radi za svoje dete. Ja se zahvaljujem gradu Sremska Mitrovica i nadam se da će naša saradnja koja je do sada bila na izuzetnom nivou nastaviti zarad dobrobiti dece i njihovih roditelja.” rekao je Jurić.

Načelnik GU za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica Zoran Đurić rekao je da je grad prepoznao važnost ovog dana, prošlogodišnja tribina bila je za decu, današnja je za roditelje. Đurić se nada da će se ovakva praksa nastaviti na ovako bitan i značajan datum u svetu.

Možda Vam se svidi i