Gužva pred šalterima za lične karte zbog 100 evra

Od strane Ozon
0 komentar

Od najave za novčanu pomoć za ublažavanje posledica pandemije kovida 19 od po 100 evra mladima između 16 i 29 godina, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata bukvalno je učetvorostručen na dnevnom nivou!

Kako je potvrđeno u MUP-u Srbije, rekordan je bio 4. januara, kada je podneto čak 8.000 zahteva.

– Poslednjih dana decembra 2021. godine, kao i početkom ove godine, na šalterima policijskih uprava i policijskih stanica povećan je broj zahteva za izdavanje ličnih karata – kažu u MUP-u. – Dok se u prvoj polovini decembra taj broj na dnevnom nivou kretao između 2.000 i 2.500, na dan 30. decembra primljeno je više od 4.000 zahteva za izdavanje lične karte. Četvrtog januara broj je porastao na skoro 8.000!

Radi smanjenja gužvi i efikasnijeg izdavanja biometrijskih dokumenata, MUP podseća da je građanima omogućeno da zakažu termin za podnošenje zahteva preko portala e-uprave.

– Oni koji će ipak zahtev za ličnu kartu predati u policijskoj stanici, traženi dokument dobiće u najkraćem roku – tvrde u MUP.

Poslanici će, danas razmatrati Predlog zakona o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć. Kada ovaj propis stupi na snagu, mladi će moći da se prijave za donaciju države između 15. i 30. januara, a sam proces prijavljivanja biće isti kao i za prethodnih 100 evra koje su dobili svi građani. Na portalu Uprave za trezor neophodno je uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj i broj važeće lične karte.

Možda Vam se svidi i