Gradske priče: Jedan od najboljih jugoslovenskih levih krila rođen u Sremskoj Mitrovici streljan u Vršcu

Od strane Ozon
0 komentar

Rođen 1. septembra 1907. u Sremskoj Mitrovici, streljan 20. decembra 1943. u Vršcu.

Franjo Giler, zvani Joža, odigrao je za državnu reprezentaciju 13 utakmica i sa njom učestvovao na IX olimpijadi u Amsterdamu. „Osrednjeg rasta, brz i prodoran, u trku malo poguren, bio je fudbaler najviše klase“, pisao je o njemu vrsni poznavalac fudbalske veštine Vasa Stojković.

Foto Wikipedia

Franjo Giler, sin mesara Matije, rodio se u Sremskoj Mitrovici, gde je pohađao nižu pučku školu i šest razreda gimnazije (1919 — 1924). Fudbal je počeo da igra sa petnaestak godina u sremskomitrovačkom „Građanskom“. Potom je prešao u „Građanski“ iz Zagreba, sa kojim 1926. i 1928. osvaja državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije. Karijeru je ubrzo nastavio u beogradskoj „Jugoslaviji“, a završio u „Čukaričkom“, kao igrač i trener.

U dresu reprezentacije Jugoslavije, Joža Giler je debitovao 30. maja 1926. protiv Bugarske (Z:1) u Zagrebu, a poslednju utakmicu odigrao 30. juna 1932. u Beogradu protiv iste ekipe (2:3). Na trinaest utakmica za A tim postigao je tri gola. Igrao je po tri puta za državnu B selekciju i reprezentaciju Beograda, a sedam puta za reprezentaciju Zagreba.

Teže je povredio koleno maja 1929, u Parizu, prilikom susreta sa Francuskom i bio prvi jugoslovenski igrač koji se podvrgao operaciji meniskusa. Operacija je izvršena u Beču a Giler ju je sam platio 30.000 ondašnjih dinara. Na IX olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928., Giler je bio jedan od ukupno 40 sportista iz Jugoslavije. Naša reprezentacnja igrala je u sastavu: Šifliš, Ivković, Mitrović, Arsenijević, Premerl, Đorđević, Sotirović, Bek, Bonačić, Cindrić i Giler. Ekipa je izgubila od Portugala (1:2), koji je pobedonosni gol postigao u poslednjim trenucima meča.

Kasnije, pošto se povredio i prešao u „Čukarički“ (1935.), Giler je manje igrao i posvetio se trenerskom pozivu. Zajedno sa Branislavom Banetom Sekulićem, bio je prvi kvalifikovani trener u Beogradu.

Mobilisаn zа vreme rаtа kаo folksdojčer (Hrvаt, nemаčkog poreklа), Jožа Giler je pokušаo dа pobegne i prebаci se među sremske pаrtizаne. Bio je otkriven i predаt Gestаpou. Nemаčki preki vojni sud osudio gа je nа smrt, а kаznа streljаnjem izvršenа je 20. decembrа 1943. godine u Vršcu.

Možda Vam se svidi i