GRADOVI KOJE MORATE POSETITI DO KRAJA ŽIVOTA! Prvi deo

Od strane Ozon
0 komentar

Životi strastvenih putnika nisu večni, ne mogu se posetiti sve destinacije na svetu. Zato treba izabrati one najbolje! Naravno da putovanja zavise i od „debljine novčanika“, u međuvremenu, nadamo se da će vam ideje u nastavku biti inspiracija da štedite i obiđete bar ove zemlje i njihove prelepe gradove.

Ako niste obišli Poljsku, pogledajte fotografije, u ovoj zemlji turisti otkrivaju sve njene posebnosti, od slikovitih krajolika i fantastičnih istorijskih lokaliteta, do neveroatnih jela i vrlo ljubaznih ljudi. Ako volite da putujete a niste do sada razmišljali o Poljskoj, predlog je da isplanirate jeftino, ali uzbudljivo putovanje, posetite Poljsku  i otkrijte sve što ona nudi i zašto je ljudi obožavaju.

Zahvaljujući urbanom gradu kao što je Krakov Poljska je postala izuzetno atraktivna turistima, koji jedva čekaju da posete grad studenata i kulture, i upoznaju se sa svim njegovim čarima. Osim ovog grda, u Poljskoj možete posetiti i Varšavu, Malbork, Gdanjsk, Sopot i naravno Aušvic. Isprepletanost prošlosti sa sadašnjicom čini doživljaj Poljske  jedinstvenim i nikada istim.

Nekada logor a sada najposećeniji muzej u Poljskoj, mesto je gde se posetioci direktno susreću s istorijom i njenim najsurovijim licem.

Aušvic je danas simbol kako Holokausta, zbog velikog broja ubijenih Jevreja u centru za uništenje, ali je i simbol svih užasa Drugog svetskog rata.

Logor Aušvic je mesto gde se posetioci direktno susreću s istorijom i njenim najsurovijim licem. Za druge – mesto hodočašća. Nije mali broj posetilaca, čak i veoma mladih ljudi, koji šetaju kroz Aušvic. Logor je pod zaštitom Državnog muzeja Aušvic-Birkenau. Unesko ga je 1979. uvrstio na listu Svetske baštine. Najposećeniji je muzej u Poljskoj, sa skoro milion i po poseta godišnje.

Da li ćete putovati „solo“ ili preko agencije, najviše zavisi od vaše snalažljivosti, ali i vremena koje ste spremni potrošiti da organizujete putovanje, vremena, koje će vam agencije u stvari i naplatiti kao svoju uslugu. Smatramo da većinu putovanja možete organizovati povoljnije sami nego što to rade agencije. Pogledajte agencijske ponude, koje ne prelaze 150 evra za 4 dana, po osobi, ili organizujte sami putovanje koje vas može koštati i čak 50 evra manje. Ako imate društvo, volju i nekog da vas preveze do aerodroma u Budimpešti, provešćete nekoliko nezaboravnih dana u Poljskoj, gde je prevoz i hrana jeftin a razgledanje besplatno.

Zanimljivo je da je naš veliki pisac Ivo Andrić, jedan deo svog školovanja proveo u Poljskoj na Filozofskom fakultetu Jagelonskog univerziteta u Krakovu. U Krakovu je stanovao kod porodice čija je ćerka Jelena Iržikovska mogla da bude prototip za „Jelenu, ženu koje nema”. O tome postoji knjiga „Jelena, žena koje ima”.

Ovo je naš prvi predlog za gradove koje morate posetiti do kraja života. Letimo dalje… uskoro drugi deo, London, Pariz i Amsterdam.

Nigde nisi bio i ništa nisi video ako nisi putovao.

Možda Vam se svidi i