Glamping, atrakcija za godišnjicu rezervata Zasavica

Od strane Ozon
0 komentar

Zasavica ove godine obevežava 25 godina postojanja. Tokom dve i po decenije brige o prirodi, ovu oazu zelenih ideja i dela posetilo je oko 700.000 gostiju. Bogatstvo biodiverziteta, autohtone rase životinja i najskuplji sir na svetu samo su deo zanimljivosti. Atrakcija u godini jubileja je glamping.
Glamping ili glamurozno kampovanje podrazumeva boravak u prirodi u kućicama koje su napravljene od prirodnog materijala, bez temelja, priključka za vodu i struju.
„Buzz off“ znači zbrisati, odjuriti sa posla i stresa u prirodu. Reč je o privatno-javnom partnerstvu koje je iznedrilo inovaciju u turističkoj ponudi gdenoćenje košta i do 170 EUR.
– Nalazimo se ispred kućice „Moram da ne moram“, inače sve kućice su nam tako malo šaljivo nazvane da asociramo goste šta treba da rade kad ovde dođu da se opuste. Pa se tako jedna kućica zove „Mozak na pašu“, koja je okružena životinjama i nalazi se na pašnjaku sa životinjama – kaže Katarina Škrbić iz ekipe Buzzoffski.
U Zasavici je pronađeno 150 novih vrsta za Srbiju i sedam za Balkan. U postupku je priznavanje nove vrste stonoge, koja živi 10 metara pod zemljom.

Od domaće biljke mesožderke do najveće farme magaraca
Prvi stepen zaštite Zasavica dobija 1996. godine nakon pronalaska ribe umbre krameri. Međunarodnim projektom vraćen je dabar, a u novom staništu dobija i svoj bircuz. Tu su mangulice, podolsko goveče i najveća farma magarica na jugozapadnom Balkanu.
– Moj najveći doprinos je pronalazak biljke koja se 100 godina vodila kao izumrla vrsta u Srbiji. Godine 2005. sam pronašao zove se Aldrovanda bezikuloza. Kada nekome kažete biljka mesožderka, njima su u glavi one tropske vrste, međutim one postoje i kod nas – objašnjava Mihailo Stanković, biolog SRP Zasavica.
Zamenik upravnika SRP Zasavica ističe da su mnogi, naročito posle korone, počeli da dolaze u Zasavicu na svojevrsni detoks:
– Svi smo okruženi digitalnim spravama, uređajima, svaki dan smo pred komjuterom isuvoše i onda ljudi ovo shvataju kao jednu vrstu bega iz toga.

Energetska nezavisnost rezervata
O Zasavici je napisano 14 knjiga. U saradnji sa EU realizovano više od 20 projekta, vrednih oko 3 mil EUR.
– Mi smo iz jednog projekta dobili električna vozila. Pa samo smislili da to nije dovoljno nego da napravimo prvu električnu centarlu i mi smo prvi rezervat prirode koji je nezavisan energetski i zelenu energiju trošimo. U prirodi se osećate uvek dobro, osećate da je to iskon neki iz koga naši, svi preci su tu i na nama je da ovo zadržimo i da ovo razvijemo i da ostavimo našim potomcima da mogu uživati u tome. To je naša misija – kaže Slobodan Simić, upravnik SRP Zasavica.
Ujedinjene nacije su upravljaču Pokretu gorana Srbije zbog doprinosa u očuvanju prirode dodelile nagradu „Global 500 Honour roll“, a od prošle godine Zasavica je član i Evropark federacije.

eKapija

Možda Vam se svidi i