Gde u Sremskoj Mitrovici do informacija i gde predati dokumenta po konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u Srbiji, za koji je ove godine izdvojeno 500 miliona dinara.

Zahtevi prijava podnose se zajedno sa jedinicama lokalne samouprave.

Podnosioci prijave konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, pa se zainteresovani mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina života sa teritorije grada Sremske Mitrovice  mogu obratiti Agenciji Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Pravo učešća na konkursu imaju supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju sve propisane uslove za učešće.

Podnosioci prijave se javljaju Agenciji Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica, gde ostavljaju svoje podatke, podatke o nepokretnosti, podatke o prodavcu same nepokretnosti. Ove podatke pregleda komisija, koja izlazi na teren kako bi proverila stanje na terenu i procenu. Potrebno je ostaviti i sve kontakt podatke, kako bi se neometano vršila komunikacija sa prodavcima.

Ukupna tržišna vrednost nepokretnosti ne sme da pređe 1.200.000 dinara. Samu procenu vrši ovlašćeno lice koje u ime jedinice lokalne samouprave izlazi na teren i svojim potpisom garantuje da je kuća uslovna za život i kolika je njena vrednost.

Procedura dobijanja kuća sa okućnicom.

Podnosilac prijave samostalno pronalazi seosku kuću sa okućnicom, koja je na prodaju.

Nakon kontaktiranja prodavca, podnosioc prijave popunjava „Obrazac prijave“ i obraća se JLS na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom.

JLS u terensku kontrolu šalje svoje stručno lice, ovlašćeno da izvrši procenu tržišne vrednosti, čija ukupna vrednost ne može biti veća od 1.200.000,00 dinara.

Terenskoj kontroli ovlašćenog lica JLS prisustvuju kupac(podnosilac prijave) i potencijalni prodavac. Potencijalni prodavac treba da se saglasi sa procenjenom tržišnom vrednosti nepokretnosti i to navede u izjavi.

Ispunjenost uslova utvrđuje ovlašćeno stručno lice u obrascu prijave koji je sastavni deo konkursne dokumentacije i sadrži izjavu koju potpisuje predsednik opštine.

Podnosioci prijave šalju obrazac prijave zajedno sa ostalom dokumentacijom propisanom programom na adresu Ministarstva

Neki od uslova koje podnosioci prijave na konkurs moraju da ispunjavaju su da su punoletni državljani Srbije, da nemaju navršenih 45 godina života, da nisu osuđivani, da nisu vlasnici ili suvlasnici nekretnina i da nisu u postupku odobravanja kredita za kupovinu i adaptaciju nekretnina.

Seoska kuća sa okućnicom treba da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe (ambulanta, pošta, škola i slično), da je izgrađena u skladu sa propisima i da nije predmet sudskog spora. Maksimalni iznos za kupovinu kuće je 1,2 miliona dinara.

 Seoska kuća sa okućnicom može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.  Rok za podnošenje prijave je 21. novembar.

Program i obrazac prijave na Konkurs se mogu preuzeti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o selu www.mbs.gov.rs OVDE

Prema pravilniku seoska kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta u Srbiji, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Pratite nas na našoj FacebookInstagram stranici i Twitter nalogu.

Možda Vam se svidi i