Gde na odmor za 1. maj?

Od strane Ozon
0 komentar

Oni koji su bez „bez većih“ planova uglavnom će praznik obeležiti u kućnoj varijanti, uz roštilj, kotlić i prijatelje.

I iako se čini da će dvorišnih zabava biti najviše tokom prvomajskih praznika, za one koji su planirali da predstojeće praznike provedu u Srbiji, na nekom od izletišta koje nudi naša zemlja, mogućnosti za jednodnevne izlete su šarolike.

U zavisnosti od toga u kom delu države živete, na raspolaganju su vam zanimljivi izleti po Vojvodini – poput šetnje Fruškom gorom, vino u Sremskim Karlovcima, obilazak dvoraca ili jezera na Paliću . Onima sa decom prirodni rezervati poput Zasavice ili Carske bare mogu biti idealno rešenje za jednodnevni izlet tokom Prvog maja, ili, na primer, poseta nekoj od pećina ili manastira.

Nedaleko od Sremske Mitrovice (13km) nalazi se specijalni rezervat prirode Zasavica. Stručnjaci, poput ornitologa, ovde dolaze zbog istraživanja mnogih vrsta, a običan narod dolazi na rakiju, naširoko poznat gulaš od mangulice ili podolskog govečeta i u šetnju beskrajnim livadama po kojima se slobodno kreću magarci i krave. Na 200 metara od rezevata nalazi se i kampište, za slučaj da vam se previše svidi ovaj salaški koncept uživanja u prirodi, pa poželite da ostanete i duže od jednog poslepodneva.

Fruška gora je najstariji nacionalni park u Srbiji, koji krije neverovatan diverzitet biljnog i životinjskog sveta, prelepe vodene izvore, gejzire, jezera, izletišta, izuzetne objekte srpske duhovnosti, 17 manastira – Srpski Sion, brojne spomenike kulture.

Pogledajte kako je bilo prošle godine na Fruškoj gori

Naš predlog

Fruška gora nije posebna samo po tome što je jedina planina u Vojvodini – ona ima još mnogo toga da ponudi, ispriča, pruži i dočara. Jedna od tih jedinstvenih priča je i ona o manastirima Vodimo vas u obilazak u jedan od srednjovekovnih svetinja “srpskog Atosa”.

Fruškogorske lepote. Manastir Šišatovac (Video) – Ozon Media

Bešenovačko jezero ili jezero Beli Kamen se nalazi u blizini sela Bešenovo, na Fruškoj gori. Udaljeno je oko dvadeset kilometara od Sremske Mitrovice i Rume. Veruje se da je voda bešenovačkog jezera lekovita, zbog svog mineralnog sastava. Voda je prozirna, čista i poseduje neobičnu tirkiznu, azurnu boju. Jezero je oivičeno stenama belog kamena, po čemu je i dobilo svoj drugi naziv. Ovakav prelep ambijent učiniće da na trenutak osetite da se nalazite na moru.

“Obedska bara”

Udaljenost Sremska Mitrovica – Obedska Bara 57.3 Km

Info centar se nalazi  kod motela i predviđen je za prijem za posetioce u SRP ”Obedska bara”. Postoji kružno edukativna staza dužine 7 km, zatim staza uz obalu “Obedske bare” dužine oko 5 km, više monitoring osmatračnica (4), ostrvo ptica, vodena ogledala (4) postavljeni smerokazi i informativne table, nadstrešnice, čamci za razgledanje, sportski i rekreativni ribolov. Kružna edukativna staza (KES) dužine oko 7 km, sa 3 nadstrešnice, stolovima i klupama, locirana je u srcu Rezervata. Mogu se posmatrati barska staništa sa pticama močvaricama, stare šumske sastojine, posebno hrasta lužnjaka, retke i lekovite biljne vrste. Druga edukativna staza, pozicionirana na rubu bare, polazi od kule „Obed”, preko mostića i prolazi pored osmatračnice “Matijevica” sa koje mogu da se posmatraju kolonije čaplji pa sve do druge osmatračnice “Spomenik”. Staza celom dužinom prolazi kroz šumu starih stabala hrasta lužnjaka i bele topole i služi za šetnju i posmatranje Bare sa raznovrsnim biljnim i životinjskim  svetom, posebno pticama. Zatim, u “Potkovici” bare postoje “vodena ogledala” i “ostrvo ptica”, čiji cilj izgradnje je poboljšanje dopunske ishrane ptica močvarica i njihovo zadržavanje na ovim prostorima. U neposrednoj blizini su kulturno-istorijski spomenici: Tvrđava ”Kupinik”, Crkva Majke Angeline i Crkva Svetog Luke.

Salaš Stojšić

U prijatnom prirodnom ambijentu vojvođanske ravnice nalazi se Salaš Stojšić. Osnovan daleke 1924. godine, kao jedinstvna celina koju čine autentična vojvođanska kuća i svi neophodni prateći objekti. Pored bogate gastronomske ponude, koja uključuje domaće proizvode sa salaša, gosti imaju priliku da uživaju u dodatnim sadržajima salaša okruženog prirodom. Lokacija Salaša Stojšić – Salaš se nalazi na svega 500 metara od petlje kod Beške na autoputu E-75, te je veoma pristupačan.

Salas Stojsic (@salasstojsic) • Instagram photos and videos

Lovište Morović nalazi se samo 5 km od graničnog prelaza Batrovci prema Hrvatskoj. Smešteno je u prelepim hrastovim šumama koje presecaju tri reke- Sava, Studva i Bosut.

Možda Vam se svidi i