FULBRAJT ALUMNI PROJEKAT “KLIMI” – U SUSRET KLIMATSKIM PROMENAMA

Od strane Ozon
0 komentar

Projekat u vezi sa klimatskim promenama sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine (Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu) uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, u okviru Alumni projekta Fulbrajt Alumniste profesora Nemanje Stanisavljevića.

Ovo je peta godina za redom realizacije ovog tipa Fulbrajt Alumni projekta, gde se uz saradnju sa Departmanom za inženjerstvo zaštite životne sredine sprovode projekti u srednjim školama širom Srbije. Reciklaža ambalaže (SKAR projekat) bila je tema prve godine, dok su druge godine srednjoškolci saznali više o otpadu kao energentu (OKEj projekat). Treće godine poseban osvrt je bio na samom konceptu cirkularne ekonomije (CIRCLE projekat). Prošle godine su održana onlajn predavanja i radionica o aktuelnoj problematici nastajanja i upravljanja otpadom od hrane i mogućnostima iskorišćenja ovog tipa otpada sa ciljem zaštite životne sredine (FOODY projekat).

Ovogodišnja tema je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju sa posebnim osvrtom na aktuelnu problematiku klimatskih promena, koje trenutno predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema širom sveta. Učenici i profesori iz 15 odabranih srednjih škola učestvovaće u nizu različitih aktivnosti posebno osmišljenih da dodatno edukuju učenike o relevantnoj temi klimatskih promena. Pored srednješkole iz Novog Sada, projekat će se sprovoditi i u drugim gradovima širom Srbije: Beograd, Sremska Mitrovica, Loznica, Niš, Bor, Ruski Krstur, Šabac, Sombor, Subotica, Vrbas i Vršac. U projekat je uključeno 15 srednjih škola i preko 250 učesnika iz cele zemlje.

Ove srede 18.05.2022. godine, edukativna radionica na temu klimatskih promena biće održana za učenike Ekonomskeškole “9. Maj“ iz Sremske Mitrovice, koji su aktivni učesniciu Fulbrajt Alumni projektu.

U sklopu projekta biće izloženi osnovni koncepti o gasovima staklene bašte i njihovim izvorima i biće predstavljena šema trgovine gasovima staklene bašte i globalna cena emisije CO2. Takođe, biće istaknut značaj obnovljivih izvora energije kao i sam proračun emisije CO2 iz proizvodnje toplotne i električne energije.

Predviđeno je da projekat traje od oktobra 2021. godine do septembar 2022. godine. Dodatna anketa o projektnim aktivnostima biće realizovana u oktobru i decembru 2022. godine.

Predstavnici škole, koje će činiti profesor i jedan učenik,biće pozvani na završni dvodnevni događaj na Univerzitetu u Novom Sadu. Projektni tim će organizovati konferenciju na kojoj će predstavnici škola kroz usmenu prezentaciju predstaviti svoje škole i rezultate svojih zadataka. Takođe, svaka škola će dobiti sertifikat o uspešnom učešću u projektu, dok će najbolji tim biti proglašen i nagrađen novčanom nagradom. Pored toga, drugog dana biće organizovani pratećidogađaji, posete laboratoriji i posete lokalnih objekata u kojima se primenjuju uspešne strategije za ublažavanje klimatskih promena.

U svetlu tekućih klimatskih izazova, obrazovanje mladihgeneracija i njihovo aktivno uključivanje u inicijative i aktivnosti vezane za klimatske promene od suštinske jevažnosti za dugoročno postavljanje obrazaca ponašanja u vezi sa klimom u društvu, koje će doneti mnogobrojne koristi za celokupno društvo.

Možda Vam se svidi i