FOTO Počelo obeležavanje „Oluje“, pun Trg slobode u Novom Sadu

Od strane Ozon
0 komentar

Obeležavanje godišnjice „Oluje“ počelo je u centru Novog Sada.

Manifestaciji povodom obeležavanja progona Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) tokom akcije hrvatske vojske „Oluja“ večeras u Novom Sadu prisustvuju zvaničnici i političari iz Republike Srpske, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mnogi političari. Obeležavanju progona Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, prisustvovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Programu prisustvuje srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, kao i opozicioni lideri Mirko Šarović, predsednik SDS-a, predsednik i potpredsednica PDP-a Branislav Borenović i Jelena Trivić, i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Građanima se obratio patrijarh srpski Porfirije. 

„Svi mi ovde sabrani manje ni više delimo istu, veoma sličnu istoriju i moja porodica se na sličan način obrela u ovoj bogatoj gostoljubivoj pokrajini i mnoge druge vladike i sveštenici imaju takvu ili sličnu porodičnu istoriju. Zbog toga se mi braćo i sestre tako dobro suštinski razumemo i zbog toga se okupljamo svake godine“, rekao je patrijarh. 

„Sa nama su danas preživeli svedoci stradanja. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo. Pamtimo i sto puta da pamtimo njihova svedočenja da ne bi mogao neko da kaže to se nije desilo, to nije istina, to su samo bile humanitarne aktivnosti, to su bile obične ustanove koje su pružale gostoprimstvo onima koji nisu imali glavu gde da sklone“, rekao je patrijarh srpski.

Minutom ćutanja odata je pošta svim stradalima u pogromima nad srpskim narodom.

U nastavku programa Dana sećanja, prikazane su potresne scene agresije nad Republikom Srpskom Krajinom i pogroma nad srpskim narodom.

Sanja Vulić, tada 12-godišnja devojčica, prognano dete iz kolone iz Dvora na Uni, zahvalila je okupljenima što egzodus nije pao u zaborav.

Ona je u potresnom govoru, sa suzama u očima, istakla da su ovom tužnom danu, 27 godina posle zločinačne akcije Oluja. njena osećanja pomešana.

– Tuga i bol su i dalje prisutni, ali osećam veliku zahvalnost svima koji su tu večeras – rekla je preživela iz kolone u Oluji.

– Najranija sećanja moja dosežu do početka 1990. godina, kada je počelo maltretiranje srpskog stanovništva. Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti, zvucima rušenja kuća i pucnjavom – rekla je Sanja Vulić.

Možda Vam se svidi i