Formirana ZELENA MREŽA SREMA

Od strane Ozon
0 komentar

Protokol o udruživanju i saradnji organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine potpisan je između Skupštine Grada Sremska Mitrovica i Regionalne zelene mreže Srema. Ovo je način da se organizacije civilnog društva uključe u oblast zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Sve se više pažnje u svim, svetskim i domaćim, medijima posvećuje ekologiji. Teme kao što su čist vazduh, voda, zemlja odavno su nezaobilazne. Podizanje svesti ljudi o resursima bez kojih nema života, kao i o velikim ekološkim problemima sa kojima se svet suočava jedan je od ciljeva potpisanog protokola.

Među potpisnicima protokola je Bora Obradović, predstavnik organizacije civilnog društva Regionalne inicijative Srema iz Rume, koja se od svog osnivanja 2015. godine bavi učešćem građana u projektima izgradnje infrastrukture i zaštite životne sredine. Kako navodi Obradović, protokol je prvi korak ka mogućnosti da se čuje glas organizacija civilnog društva i u organima lokalne samouprave, te da se kroz mehanizam „zelene stolice” i osnivanje zelene odborničke grupe, u Sremskoj Mitrovici, omogući uključivanje i organizacija civilnog društva u oblast, tematiku, projekte, aktivnosti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i izgradnje infrastrukture. Protokol o udruživanju i saradnji organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, potpisuje se u okviru projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo“ koji finansira Vlada Švajcarske. Na taj način se prvi put formira Regionalna Zelena mreža Srema, koju čine civilne organizacije sa teritorije Sremskog okruga.

Potpisani protokol doprineće boljem javnom zastupanju, ali i obrazovanju, informisanju i podsticanju aktivizma građana u doprinosu očuvanja prirodnih resursa i kvaliteta života građana.

Možda Vam se svidi i